Index Vakbarát Hírportál

Mégsem Lemmyről neveznék el az új nehézfémet

2016. június 8., szerda 20:34

Eljött a nagy nap: a kémikusok nemzetközi szervezete ma javaslatot tett a periódusos rendszer négy új elemének, a 113-as, 115-ös, 117-és és a 118-as elemnek a nevére. Az első 3 elemet hagyjuk is, azok földrajzi nevet kaptak, Moszkva, Japán és Tennesse állam után.

A 118. elem nevéért viszont összefogott a bolygó metálkedvelő népessége: Lemmiumnak neveznék el a Motörhead elhunyt tagjára emlékezve. Az erről szóló petíciót több mint 150 ezren írták alá, de a gátlástalan nemzetközi kémikuslobbi ennek ellenére az orosz fizikusról, Jurij Oganesszjánról adna nevet a nehézfémnek.

De most komolyan: Lemmium helyett Oganesson?!

A kémikusok azzal indokolták javaslatukat, hogy az orosz fizikus vezeti azt a dubnai Flerov laboratóriumot, amely az 1990-es évek végén felfedezte az periódusos rendszer flerovium nevű elemét.

Szerencsére a periódusos rendszer hetedik sorát záró elemek neveihez november 8-ig még nyilvánosan lehet megjegyzéseket fűzni, így remélhetőleg a rockereknek is lesz néhány keresetlen szava, mielőtt a hivatalos eljárás megindulna és az új nevek a periódusos rendszerben felváltanák a jelenlegi, sorszám alapján adott megnevezéseket.

Rovatok