Index Vakbarát Hírportál

Két közeli bolygó valóban lakható lehet

2016. július 21., csütörtök 09:20

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy találtak két lakható bolygót a tőlünk 40 fényévnyire lévő Trappist-1 nevű vörös törpecsillag rendszerében. Még májusban találtak rá a csillag körül keringő három, nagyjából Föld-méretű bolygóra, és azóta a vizsgálatok megerősítették, hogy ebből kettőnek sziklás a felszíne.

A légkörük is hasonlíthat a Földére, de ezt még nem sikerült pontosan megállapítani. Egyelőre annyit tudunk, hogy valahol a Marséhoz hasonló vékony, és a Vénuszéhoz hasonló, pokolian sűrű légkör közé esik e két távoli bolygó atmoszférája.

A Trappist-1 a Vízöntő csillagképben található, és a központi csillag tizedakkora, mint a Nap; alig nagyobb a Jupiternél. Ennek megfelelően a fénykibocsátása is gyenge, 2000-szer kisebb, mint a Napé. A kutatók szerint így is elképzelhető, hogy folyékony víz található a körülötte keringő exobolygókon, ami elengedhetetlen a élet kialakulásához.

Két bolygó nagyon közel van a csillaghoz, ezek 1,5 és 2,4 földi nap alatt körbejárják, tehát elég gyorsan telnek ott az évek. A harmadik bolygó keringési idejét még nem tudták meghatározni, ez 4 és 73 nap közé esik. 

Rovatok