Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt a SpaceX bázisán

2016. szeptember 1., csütörtök 16:12 | aznap frissítve

Robbanás történt péntek délután a floridai Kennedy Űrközpont indítóállásán, ahol éppen a SpaceX készített elő egy rakétát a fellövéshez. A robbanás pontos okát egyelőre nem tudni.

A SpaceX a Twitterére írta ki, hogy valamilyen üzemzavar lépett fel az indítóálláson, ami miatt a rakéta és rakománya is megsemmisült. Senki sem sérült meg a balesetben.

Később egy újabb tweetben azt írták, hogy a második fokozat oxigéntartályánál lépett fel a hiba, miközben hajtóanyagot töltöttek a rakétába. Tovább folytatják a vizsgálatokat.

A rakétát épp tesztindításhoz készítették fel, mert szombaton éles bevetés várt volna rá, egy izraeli kommunikációs műholdat állítottak volna pályára vele. Többek között a Facebook is használta volna a műholdat, hogy az Internet.org kezdeményezése részeként több afrikai országba is internetelérést biztosítson. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója azt mondta, nagyon csalódott a történtek után.

A robbanásba kilométerekkel arrébb is beleremegtek az épületek.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a SpaceX épp megállapodott egy újabb mérföldkőről: a tervek szerint idén ősszel egy már korábban használt rakétával fogják pályára állítani a luxemburgi SES egy műholdját, amire korábban még sose volt példa. Az újrahasználandó rakéták visszahozása viszont már többször is sikerült Elon Musk cégének. Eddig hat sikeres teszten voltak túl (ebből négyszer drónhajó fedélzetén landolt a rakéta), a szombati lett volna a hetedik, de a baleset miatt ez már nem valósulhat meg.

Rovatok