Index Vakbarát Hírportál

Tud helyesen írni? Fogadjunk, hogy nem!

2016. szeptember 2., péntek 12:34

Mindenki legnagyobb örömére elkezdődött az iskola, ahol a diákok többek között a magyar nyelv használatát is tökélyre fejleszthetik. A szeptember 1-jén végérvényesen életbe lépett új helyesírási szabályok azonban megnehezíthetik a dolgukat. Vagy inkább könnyebb lesz nekik? Helyesírási kvízünk segítségével ezt most mindenki maga döntheti el.

Szeptember 1-jén végre eljött, amire mindannyian vártunk: letelt az egyéves türelmi idő, végleg elbúcsúztunk A magyar helyesírás szabályai 11. kiadásától – mostantól már csak a 2015 szeptemberében megjelent 12. kiadás szerint írhatunk helyesen. A témával tavaly már komolyabban foglalkoztunk, de most, hogy véget ért a dualizmus korszaka, és újra csak egyféle szabálykönyv él, aktuálisabb, mint valaha.

No de mi is változott? Az új kiadás utolsó lapjain külön részt szenteltek az újdonságok taglalásának, eszerint semmi forradalmi nem történt, csupán kisebb változtatásokra került sor. Persze sok kicsi sokra megy alapon elképzelhető, hogy ezek is sokak számára okoznak majd fejfájást a jövőben. Tesztelje le saját magát, derítse ki a kvízünkkel, hogy mennyire megy az új helyesírás! A kitöltést követően azt is elmagyarázzuk, mostantól miért rossz az, ami eddig jó volt, vagy éppen miért jó, amit a szabályok szerint eddig nem úgy kellett volna használni.

Minden kérdés megválaszolására 20 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Rovatok