Index Vakbarát Hírportál

Kihalhatnak a herezacskó békák, ha nem teszünk valamit

2016. október 19., szerda 20:35 | aznap frissítve

A Peru és Bolívia határán fekvő Titicaca-tó mélyén élő hatalmas, 60 centiméteres titicaca vízibéka már inka idők óta él a tóban, a Guardian cikke szerint most azonban a kihalás fenyegeti az ősi kétéltűeket.

A ráncos bőrfelszíne miatt herezacskó-békának is csúfolt állatka nálunk is futott már 2013 legcsúnyább lényeinek listáján. A Telmatobius culeus latin névre hallgató állat a világ legnagyobb vízi békája, akár egy kilós súlyt is elérhet. Jellegzetes ráncos bőrének köszönhetően sokkal több oxigént tud hasznosítani, jellemzően a tó mélyén él.

Illetve élt - tudósok most 10 000 béka elpusztulásával kapcsolatban nyomoznak. Roberto Elias, a Denveri Állatkert perui programigazgatója szerint ilyen nagyszámú elhullás majdnem biztosan csak mérgezés miatt lehet. Már korábbi felmérésekből is kiderült, hogy a tó nehézfém-tartalma magasabb, mint az ideális, ezt bányászipari hordalékok okozzák. 

Egy helyi környezetvédelmi aktivista, Maruja Inquilla Sucasaca azt mondja, senkit nem érdekelt a magasfokú szennyezettség, amíg ő látványos akcióba nem fogott:

100 halott békát vitt be a közeli nagyváros, Puno főterére, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi katasztrófára.

Hiába védett állat, nagytestű békát húsáért is szeretik, sok tradicionális étel összetevője. Ráadásul a helyi hiedelmek szerint afrozodiákum a húsa, ezért még illegális exportra is vadásszák. A kétéltű élőhelyét pedig nem csak a szennyezés, hanem a helyi fauna felborulása is veszélyezteti: a tóban nem őshonos pisztráng megeszi a béka tojásait.

Szakértők szerint több, mint 80%-kal csökkent a békák száma a tóban az elmúlt 3 generáció alatt. Egyre nagyobb a baj, és egyre kevesebb a béka, amit így a végső kihalás veszélyeztet.

Rovatok