Index Vakbarát Hírportál

Szoftverhiba miatt zuhanhatott le az ExoMars leszállóegysége

2016. október 26., szerda 09:39

Az ExoMars űrszonda Schiaparelli nevű leszállóegysége egy hete kísérelt meg leszállni a Marsra, de végül zuhanás lett a műveletből. Most úgy tűnik, a leszállóegység szoftverének hibája okozta a bakit. Erről Andrea Accomazzo, a missziót irányító Európai Űrügynökség (ESA) küldetésvezetője beszélt a Nature folyóiratnak.

Bár a küldetés leszállásra vonatkozó részének kudarcán ez már nem változtat, ha valóban szoftveres hibáról van szó, az annyiban mégis jó hír az ESA-nak, hogy sokkal könnyebb kiküszöbölni, mintha a hardvert kellene áttervezni. Az európai-orosz ExoMars-küldetés a leszállóegység elvesztése ellenére így sem teljesen sikertelen, hiszen a Trace Gas Orbiter nevű keringő egység gond nélkül pályára állt a Mars körül.

A Schiaparelli a tervek szerint 6 perces leszállást végzett volna, de éppen a landolás előtt megszakadt vele a kapcsolat. Csak később találták meg a NASA Mars Reconnaissance Orbiter nevű szondája által készített felvételeken. A tervezett landolás helyszínéről nagy felbontású képeket küldött a műhold (1 pixel a valóságban 6 méternek felel meg), ezeken a Schiaparelli részeit lehet látni, például élesen kirajzolódnak a 12 méter átmérőjű ejtőernyő körvonalai.

Az egység sokkal hosszabban zuhant szabadesésben, mint ahogy azt tervezték, és a landolást puhító hajtóművei is teljesen kikapcsoltak. Úgy számítják, körülbelül 2-4 km magasságból zuhant le, 300 km/órás sebességgel csapódott a Mars felszínébe, 5,4 km-re a tervezett landolási ponttól. Az is lehetséges, hogy a becsapódáskor felrobbant.

Rovatok