Index Vakbarát Hírportál

Új madárfaj költözött Magyarországra

2017. január 20., péntek 17:02

Új fajjal bővült a magyarországi madárlista: a Szentendrei-szigeten sikerült megfigyelni egy szibériai szürkebegyet – írja a Magyar Madártani Egyesület honlapja.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt nehezen megfigyelhetők. Magyarországon az erdei szürkebegy gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magyarországi fészkelőállományt 1200-1500 pár lehet.

A havasi szürkebegyek közül néhány minden évben megfordul Magyarországon, jellemzően a hazai várak környékén telelnek.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Ural-hegység térségére esik, de a faj megtalálható Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban és Alaszkában is. Európában ritkán fordul elő. 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, elsősorban Svédországban és Finnországban. Tavaly ősszel azonban szokatlanul sok szürkebegy érkezett Európa északibb térségeibe.

Január 18-án Molnár Lídia feltöltött három fotót egy zárt Facebook-csoportba, a Madárfaj meghatározásba, és arra kérte a tagokat, hogy segítsenek azonosítani a képen látható madarat. Szakértő madarászok rákérdeztek, hogy hol készültek a fotók; őket lepte meg a legjobban, amikor kiderült, hogy a Szentendrei-szigeten.

Másnap, január 19-én napfelkeltekor már több mint negyven madármegfigyelő gyűlt össze. A helyszínen egy órányi keresés után fel is fedezték a madarat.

Nem a szürkebegy volt az elmúlt időszak egyetlen ritka madara, aki Magyarországra látogatott. December elején egy fehércsőrű búvár landolt a Balatonon, pedig ezt a fajt még sosem látták itthon. A szakértők szerint a madarat a viharos északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe.

Rovatok