Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas károkat okozhat az űrszemét

2017. április 18., kedd 22:11

Az űrkutatás közel hat évtizede alatt összegyűlt űrhulladék növekvő veszélyére figyelmeztettek a tudósok kedden  az Európai Űrügynökség darmstadti konferenciáján, írja az MTI.

A konferencia résztvevői szerint az űrben kevesebb mint 25 év alatt megduplázódott azoknak a törmelékeknek a száma, amelyek akár műholdakat, űrhajókat és űrállomásokat is megsemmisíthetnek.

A rakétadarabok, a kiöregedett műholdak és az űrhajósok által elvesztett szerszámok száma egyre szaporodik az űrben, ezért az ESA műveleti igazgatója, Rolf Densing azt kérte, vegyék komolyan a problémát, amelynek megoldásához szerinte nemzetközi összefogásra van szükség. Ezek a tárgyak

akár 28 ezer kilométer/órával is száguldhatnak,

ezzel a sebességgel pedig még akár egy kisebb törmelék is óriási károkat képes okozni.

Az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatalának vezetője, Holger Krag elmondta: 1993-ban a földi radarok nyolcezer darab 10 centiméteresnél nagyobb tárgyat állapítottak meg, manapság pedig mintegy ötezer egyméteresnél és húszezer 10 centiméteresnél nagyobb tárgy lehet a világűrben. A kb. egy centiméteres darabok száma 75 ezer lehet, az egy milliméternél nagyobb tárgyak száma pedig feltehetőleg a 150 milliót is meghaladja. Az ESA hetente kap ütközésre figyelmeztető riasztást a tíz alacsony pályán keringő műholdja miatt. Minden műhold évente egyszer-kétszer elkerülő manőverre kényszerül.

Közben Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó francia űrhajós videón jelentkezett be, és elmondta, hogy az ISS a legfeljebb egy centiméteres tárgyaknak képes ellenállni, ezért az űrállomásnak gyakran kell manővereznie, de 24 órára van szüksége, hogy reagálni tudjon. Ha erre nincs elég idő, a legénységnek menekülnie kell, vagyis beszállnia a Szojuz űrhajóba, hogy ütközés esetén elhagyhassák az űrállomást. Ez az ISS történetében eddig négyszer fordult elő.

Rovatok