Index Vakbarát Hírportál

Az Etnán tesztelik az űrrovereket

2017. július 5., szerda 09:26

Az Etna lejtőin teszteli a jövőbeli Hold- és Mars-missziókhoz szánt robottechnológiákat egy nemzetközi kutatócsoport a Német Űrközpont vezetésével. A szélsőséges környezetek robotokkal történő feltárását célzó ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments) projektben német, brit, amerikai és olasz szakemberek vesznek részt, írja az MTI.

A cél egy jövőbeli landolás szimulálása a Holdon vagy a Marson, miközben a kutatók egy sor olyan robotot tesztelnek, amelyek feladata a különböző eszközök szállítása és beszerelése, mondta Boris Behncke, a cataniai Nemzeti Vulkanológia Intézet munkatársa.

A kutatók reményei szerint az Etna lejtőin tesztelt, csaknem egy méter magas, négykerekű robotok a még ma is aktív vulkán mélységének a feltárásában is segítségükre lesznek, és hasznos technikai információkkal szolgálnak a szeizmikus mozgásokról. Az Etnán szerzett tapasztalatokat később a jövőbeli Hold- és Mars-misszióknál fogják alkalmazni.

A vulkán Piano del Lago nevű, erősen szeles területén végzett egyik tesztfázis már a végéhez közeledik. A következő lépésben a szakemberek drónok és a talajon mozgó robotok hálózatát hozzák létre a szeizmikus aktivitás megfigyelésére.

Néhány hete Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán tesztelte  az Európai Űrügynökség (ESA) két új holdjáróját. A Teide nemzeti park nehéz, köves, sivatagos vulkáni terepe ideális a Holdon tapasztalható viszonyok imitálására, emellett azonban van még egy különlegessége a jelenleg folyó teszteknek: éjjel, holdvilágnál is terelgetik az űrügynökség roverjeit.

Rovatok