Index Vakbarát Hírportál

„Utálom Amerikát” - írta Alan Turing egy véletlenül megtalált levelében

2017. augusztus 27., vasárnap 18:31

A Manchesteri Egyetem egyik régi irattárolójából körülbelül 30 év után előkerült Alan Turing közel százöztven levele, amelyekkel elsősorban a szakmai életébe nyerhetünk betekintést - írja a The Guardian. Kiderültek például az Egyesült Államokkal kapcsolatos meglepő nézetei. Amikor 1953 áprilisában meghívták egy konferenciára előadónak, elutasító levelében azt választolta:

Nem szeretnék utazni, és utálom Amerikát.

Bővebben nem magyarázta meg, hogy miért ellenszenves neki az USA, és a többi levelében sem ír ilyesmiről. A levelek nagy részében tudományos dolgokról van szó, például az úttörő munkájáról a mesterséges intelligencia, a számítástudomány és a matematika területén. Emellett találtak más meghívókat is az USA különböző egyetemeire, például az MIT-ra. Bár a Manchesteri Egyetemen elvégzett munkája jól ismert és dokumentált, ezek a levelek mégicsak részletesebben bemutatják, hogyan is dolgozott.

Alan Turing a modern számítógéptudomány atyja, aki a második világháborúban feltörte a nácik által használt Enigma titkosítókulcsait. Ezzel felbecsülhetetlen értékű információkhoz juttatta a brit és a szövetséges hadsereget, akik nélküle nem nyerhették volna meg ilyen hamar a második világháborút. A most felfedezett levelek a személyes életéről és a homoszexualitása miatti meghurcolásáról nem tartalmaznak információkat, és talán éppen ezért porosodtak egy tárolóban, szemben azzal jegyzettömbbel, amelyért nemrég egymillió dollárt adott egy gyűjtő.     

Rovatok