Index Vakbarát Hírportál

Egy hónappal a magyarok után a francia atomszakértők se találtak nukleáris kockázatot

2017. november 10., péntek 16:59

Mint azt egy október elején, egy hónappal ezelőtt megírtuk, az Európa több országának légkörében szeptemberben észlelt 106-os radioaktív ruténium izotópnak

nincs egészségügyi kockázata.

Ezt az információt a hazai Országos Atomenergia Hivatal október 9-én közölte, ahogy azt is, hogy nagy valószínűséggel kizárható volt az atomerőművi eredet, mert az atomerőművi balesetekre nem jellemző, hogy csak egyetlen anyag egyetlen izotópja kerüljön a légkörbe. Erről írtunk is egy részletes cikket, több megszólalóval.

A magyar szakértők rámutattak, hogy a  106-os ruténium (ami a platinaféle átmenetifém legstabilabb radioaktív izotópja) felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idő kell ahhoz, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, műholdakban mint energiaforrást és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során.  

Most ugyanezekre a dolgokra a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) munkatársai is rámutattak, ezt megírta november 9-én a Reuters, és átvette egy rakás magyar hírportál, mintha semmi sem történt volna kereken egy hónappal ezelőtt. 

Rovatok