Index Vakbarát Hírportál

Megfejtettük a rejtélyes budapesti robbanások titkát

2017. november 21., kedd 14:17

Több észak-budapesti kerületből is furcsa hangjelenségekről érkeztek ma lakossági jelzések:

Ti is hallottátok ott a 3. kerületben ezeket a robbanásszerű, ablakrengető hangokat? Itt a 2. kerületben 20 percen belül a 4. robbanásszerű hangot halljuk, elég ijesztő.

Vagy:

Észak-budaiak, mik ezek az óriási robbanások, vagy dübörgések, amiktől megremegnek az ablakok? Vagy a fejemben vannak csak?

És:

Tisztelt Szerkesztőség! Furcsán,mennydörgéshez hasonló, inkább robbanásra hasonlító hangokat lehet hallani. Én az Örs vezér téren tartózkodom, biztos vagyok benne, hogy nem mennydörgés.

A Facebookon is sorjázó beszámolók leginkább különös, mennydörgésszerű robbanásokról, morajról, dübörgésről szóltak, amit nem nagyon tudott senki hová tenni, lévén sem vihar, sem zivatar nincs a térségben. Érkeztek beszámolók Óbudáról, Újpestről, Fótligetről, sőt a Hegyvidékről is.

A korábbi években is fordult már elő hasonló jelenség, akkor kiderült, hogy nagyfeszültségű vizsgálatok során keletkező kisülések fényét, zaját látják, hallják a fővárosiak Budapest egyes részein.

Első körben tehát felhívtuk a VEIKI-VNL Villamos Nagylaboratóriumok Kft-t, aminek a XV. kerületben, a Vasgolyó u. 2-4-ben van a telephelye. Itt különféle nagyfeszültségű, zárlati és kapcsolóképességi vizsgálatok zajlanak egész évben, gyakran szabadtéren.

A kft munkatársa kérdésünkre megerősítette, hogy folyamatban vannak náluk jelenleg is olyan vizsgálatok, amik nagy zajjal járnak.

Az íves zárlattal járó robaj hangjának terjedése nagyban függ az időjárási viszonyoktól, a jelenlegi nedves idő, az alacsony felhőzet pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a megszokottnál távolabb is jól hallják azt.

Van másik!

A robbanásokra magyarázat lehet az is (miképp erre egy kommentelő felhívta figyelmünket), hogy a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia a csobánkai gyakorlótéren 2017 novemberében robbantási gyakorlatokat tart, reggel nyolc és délután négy között, a menetrend szerint ezen a héten kedden, szerdán és csütörtökön, jövő héten meg szinte végig. Mivel a gyakorlótér a fővároshoz viszonylag közel, Solymár, Szentendre és Pilisszentkereszt háromszögében található, az is lehet, hogy az itt folyó robbantások hangja érte el Budapestet. Érdeklődtünk a MHAA illetékeseinél is, visszahívást ígértek, amint tájékoztatást adnak, frissítjük cikkünket.

Persze az is elképzelhető – mint erre egy facebookos kommentelő rámutatott –, hogy szónikus hadgyakorlatot tartanak a gyíkemberek, és hát azt sem lehet teljesen kizárni, hogy maga Soros György támadja hazánkat.

Rovatok