Index Vakbarát Hírportál

Saját holdja lehet a New Horizons űrszonda új célpontjának

2017. december 13., szerda 17:04

A NASA űrszondáját, a New Horizonst a Plútó felderítésére indították el. Miután végrehajtotta a küldetést, a NASA kutatói új célpontot kerestek neki; végül az MU69 nevű égitest kivizsgálása mellett döntöttek. Most fedezték föl, hogy az MU69 körül egy kis hold keringhet.

A NASA űrszondája 2015 júliusában repült el a Plútó mellett. 2019 első napján ér majd az MU69 közelébe, alig 3500 kilométerre fog mellette elszáguldani. Eközben nagy felbontású fényképeket készít a 30-40 kilométer átmérőjű égitestről, és adatokat rögzít a műszereivel.

A New Horizons ekkor nagyjából 6,5 milliárd kilométerre lesz a Földtől. A küldetéssel a tudósok új információkhoz jutnak a Naprendszer külső, fagyos részéről, a Kuiper-övről, ahol a Plútó is kering. Az MU69 még ennél is messzebb, 1,61 milliárd kilométerrel távolabb van a Földtől.

A New Horizons és az MU69 találkozójának előkészületeiről az amerikai geofizikai társaság őszi ülésén számoltak be. Az új kutatásokból nemcsak az derült ki, hogy az MU69 körül kis hold keringhet, de az is, hogy talán maga az égitest is két darabból állhat.

Az MU69 megközelítéséhez augusztusban kell végrehajtani az első pályamódosítást. Megfigyelésekkel ellenőrzik, hogy az űrszondának nem kell-e jobban eltávolodnia az égitesttől. Az első képek 2019 január elsején, közép-európai idő szerint hajnali 6:33-kor várhatók.

(MTI)

Rovatok