Index Vakbarát Hírportál

Príma minőségben élvezhetjük az atomvillanást

2017. december 18., hétfő 11:43

Először idén március 15-én adott ki hatvan frissen digitalizált, titkosítás alól feloldott filmfelvételt a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) az 1945-1962 közötti amerikai atomrobbantásokról. A hangsáv nélküli, de így is meglehetősen hátborzongató felvételekből most újabb adag került ki a LLNL You Tube csatornájára. (Az e cikkbe ágyazott három videót is az új eresztésből választottuk.)

Az Egyesült Államok 1945. július 16. és 1992. szeptember 23. között 1054 nukleáris tesztrobbantást hajtott végre a Szovjetunióval folytatott fegyverkezési verseny részeként. A kísérleti atomrobbantások egyötöde, összesen 219, úgynevezett légköri atomrobbantás volt, azaz földfelszín fölött elhelyezett, vagy repülőgépről ledobott töltetet robbantottak föl.

A légköri atomrobbantásokkal 1962-ban hagyott föl az USA, miután az Egyesült Királysággal és a Szovjetunióval külön egyezményben korlátozták a lakosság egészségére veszélyes légköri, űrbéli és víz alatti nukleáris teszteket. Az 1945 és 1962 között földfelszín fölött fölrobbantott amerikai atomtöltetek mindegyikéről több film is készült, legtöbbjük különféle kameraállásból, többféle plánban felvett szuperlassított felvétel.

Mivel az atomfegyverprogram szinte minden tudományos részlete szigorúan titkos volt, a felvételeket csak az illetékesek legszűkebb köre láthatta, és elkészültük után azonnal titkosították is a filmszalagokat, szigorúan őrzött dokumentumtárakba helyezve azokat. Az idő múlása azonban nem kedvez az efféle sérülékeny, igen speciális módon és célra készült filmszalagoknak. AZ LLNL fizikusai filmszakértők és szoftverfejlesztők segítségével az elmúlt öt évben e felvételek felkutatásán és megmentésén dolgoztak. A céljuk az volt, hogy a körülbelül tízezer szalag tartalmát megőrizzék, újraelemezzék, és feloldják a titkosítás alól, még mielőtt megsemmisülne a hordozó film.

A speciális archivációs LLNL-projekt részeként az enyészettől megmentett, gondosan bedigitalizált filmeket folyamatosan tárják a publikum elé, azzal a jelszóval, a nyilvánosságnak joga van látni ezeket a felvételeket. Pár nappal ezelőtt, december 14-én 62 új vagy jobb minőségben feltöltött felvételt raktak ki a You Tube-ra, és a márciusi adagtól eltérően, ezek már mind nagy, 1440p felbontású, 2560*1440 pixeles (QHD, WQHD, Quad HD, Wide Quad HD) videók, azaz a HD és Full HD minőségnél is prímábbak (a sima HD-nál négyszer több képpontot tartalmaznak, innen a QHD rövidítés). Az eddig publikált 126 filmfelvétel itt, egy lejátszási listában tekinthető meg.

Az előbbiekkel kapcsolatban érdekes részlete a LLNL-nél folyó filmarchiválási munkának, hogy a fekete-fehér filmek digitalizálásához átalakított hollywoodi filmszkennert használnak, és annak érdekében, hogy a lehető legtöbb részletet sikerüljön bedigitalizálni két lépésben szkennelik az előzőleg megtisztított, restaurált filmeket: először a sötét árnyalatokat, majd külön a világos árnyalatokat rögzítik, így közelítve a lehető legjobban az eredeti filmes felbontáshoz.

Hogy miért van szükség minderre? Ahhoz, hogy az Egyesült Államok jelenleg meglévő nukleáris elrettentő ereje megbízható és hatékony legyen, a lehető legtöbb és legpontosabb adatra van szükség, anélkül, hogy újabb tesztrobbantásokat hajtanának végre. A légköri robbantásokról készült körülbelül tízezer filmszalag, a hidegháborús tudományos örökség pontos számontartása meglehetősen fontos: az archív felvételek újbóli, jóval pontosabb elemzésével egy rakás új dolgot is felfedezhetnek a fizikusok, olyan jelenségeket, amiket korábban senki nem írt le.

Nyitókép: egy nemrég feldolgozott, magas légköri atomrobbantást rögzítő filmszalag egy kockája. A képen nem a Nap látható, hanem az 1962. június 12-én fölrobbantott Harlem kódnevű töltet (Operation Dominic) tűzgömbje (LLNL) 

Rovatok