Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi megvédi a homeopátiát a szocialistáktól

2018. június 7., csütörtök 00:33

Bár tavaly az európai akadémiák közös testülete teljes egyértelműséggel bizonyítékok nélküli, a tudományosság kritériumait nem teljesítő áltudománynak, lényegében kuruzslásnak minősítette a homeopátiát, és ebben a döntésben a Magyar Tudományos Akadémia is aktív szerepet játszott, a magyar kormány illetékese most mégis kiállt a homeopátia, mint többé-kevésbé legitim módszer mellett.

Kásler Miklósnak, az Emmi új orvos-miniszterét most Korózs Lajos és Tóth Bertalan MSZP-s képviselők kérdezték a homeopátiáról, a kínai orvoslásról és úgy általában az alternatív gyógyászatról, hogy „Mi a véleménye ún. alternatív gyógyászati technikák, mint a kínai orvoslás, vagy a homeopátia térnyeréséről?”

Kásler nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kérdésre, idézzük:

A homeopátia világszerte alkalmazott rendszer, ahol az alkalmazó orvos tudása és orvosi felelőssége dönteni, hogy adott páciensnél alkalmazza-e vagy sem.

Rétvári ugyanakkor hozzátette a homeopátia kapcsán, hogy „természetesen a terület szabályozása és folyamatos nyomon követése elengedhetetlen”, és arra utalt, hogy felül kívánják vizsgálni az érvényben lévő rendeleteket.

Az államtitkár válaszában, melyet a HVG szemlézett előttünk, A hagyományos kínai orvoslásról még egyértelműbben, pozitívan nyilatkozott: „A hagyományos kínai gyógyászat egy komplex orvosi rendszer, anamnézis felvétellel, kikérdezéssel, diagnózis felállítással és kezelési módszerekkel. A hagyományos kínai gyógyászat a világörökség része és a Magyar Tudományos Akadémia 1998-ban, 2003-ban é s 2008-ban adott ki állásfoglalást az elismertségéről, alkalmazhatóságáról”,

és jónak látta odaszúrni az MSZP-seknek Medgyessy miatt: „További kérdéseiket egyébként korábbi miniszterelnökükkel, Medgyessy Péterrel is meg tudják vitatni, aki a hagyományos kínai gyógyászatot népszerűsítő alapítvány egyik vezetője.”

Miközben az akadémiai szféra a korábbiaknál is határozottabban fellép az utóbbi időben a homeopátiával szemben, a tevékenység helyzete ellentmondásos. Viszonylag sok orvos alkalmazza kiegészítő jelleggel, a szféra komoly üzletet is jelent, és bár az MTA is erősen fogalmaz vele kapcsolatban, a magyar újszülöttek is homeopátiás babacsomagot kapnak. A hagyományos kínai orvoslás pozíciói sem rosszak: több magyarországi egyemen van szó arról, hogy kínai partnerekkel együttműködve nyújtsanak képzést ezen a területen, noha tudományos konszenzus ennek a hatékonyságával, megalapozottságával kapcsolatban sincs éppenséggel.

Rovatok