Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat: a járványtagadók már maszkviselésre és távolságtartásra buzdítanak

2021. május 17., hétfő 20:08

Ahogy egyre többen kapnak valamilyen koronavírus elleni vakcinát, oltás- és maszkellenes körök hátraarcot vezényeltek, és egyre hangosabban maszkviselésre és távolságtartásra buzdítanak. Teóriájuk szerint a beoltottak olyan, vakcinából származó fehérjéket adhatnak át még nem beoltott embereknek, amelyek menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést okozhatnak. Ezért érdemes szisztematikusan elkülönülni tőlük, és védekezni ellenük.

Mindez azért furcsa, mert nem is olyan rég az egyik fő járványtagadó érv úgy szólt, hogy a maszk viselése nemhogy nem véd meg, hanem aktiválja a bennünk lévő (nem aktív) koronavírusokat. Azaz: lényegében éppen a védekezés miatt kerülhetünk bajba. A másik, hogy értelmetlenek a kijárási korlátozások és a távolságtartás, az ilyen intézkedések alapvető szabadságjogainktól fosztanak meg.

180 fokos fordulat

Persze az összeesküvéselmélet-hívők érvei messze nem koherensek, megannyi ellentmondást és nagy változatosságot mutatnak. Az egyetlen közös alaptézisük, hogy a világjárványt egy világuralomra törő elit tervelte ki azért, hogy a ránk erőltetett vakcinákon keresztül csökkentse a világ a népességét. Azaz az oltást végső soron biológiai fegyverként használják. 

Ennek kibontásához többféle konteót is keringetnek az oltóanyagok veszélyeiről: kezdve attól, hogy autizmust okozhatnak, egészen a meddőségről szóló, tudományos köntösbe csomagolt, profi dokumentumfilmeket idéző „leleplező” videókig. Nemrég felbukkant az is, hogy

a beoltottak viseljenek karjukon megkülönböztető jelzést

azzal a szöveggel: „megkaptam a vakcinát, még ha ez nem is vakcina”, azért hogy minden „éber” ember tudhassa, kiket kell messzire elkerülnie.

Egy álinformációs forrásokat feltáró szervezet, a Digitális Gyűlölet Elleni Központ (The Center for Countering Digital Hate, CCDH) nemrégiben jelentést tett közzé „A dezinformációs tizenkettő” címmel. Megnézték, hogy a közösségi médiában kik osztják meg a legtöbb oltásellenes üzenetet. Érdekes eredményre jutottak: a vírustagadó tartalom kétharmada

mindössze tizenkét személytől, jól dotált influenszertől származik.

Milliók követik őket a közösségi platformokon, amelyek kitűnő terepei az efféle szkeptikus mozgalmaknak. Hiszen köztudott, hogy a Facebookon vagy a Twitteren a félelem könnyebben terjed, mint a tények, az árnyalt gondolatok, kritikus hangok.

A piszkos tizenkettő

A lista elején Joseph Mercola ortopéd orvos, az amerikai gyógyaszati kiegészítő piac egyik vezető üzletembere szobroz. Amikor arról posztol, hogy a „kényszeroltással” a globális gazdasági rendszert akarják visszaállítani, akkor eszmefuttatását 3,6 millió követője osztja azonnal tovább. Felesége is hasonló koncepcióban utazik. Erin Elizabeth életmód-tanácsadó influenszer meg van győződve róla, hogy a kurkuma jobb, mint a kemoterápia.

Robert F. Kennedy, Jr. ügyvéd, az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy unokaöccse, az 1968-ban meggyilkolt Robert F Kennedy amerikai szenátor fia már csak neve révén is az oltásellenes mozgalom egyik leghangosabb és leghatékonyabb vezetője. Februárban az Instagram letiltotta, mert sorozatosan hamis állításokat posztolt a koronavírusról és az oltásokról. Facebook-oldala azonban most is aktív, és 300 ezren követik. Nemcsak a koronavírus elleni vakcina, hanem minden más oltás ellen is kampányol, így például ostorozza a kanyaró elleni szérumot is.

Aztán ott van Ty és Charlene Bollinger alternatívorvoslás-hívő aktivistapáros, akik leginkább a „Truth About Cancer” (Igazság a rákról) című bestsellerükről közismertek.

Hasonlóan, mint Sherri Tenpenny ortopéd orvos, aki négy könyvet is szentelt az ügynek, egyebek mellett azt állítva, hogy már rég eltűnt fertőzések ellen oltatjuk a gyerekeket, felesleges kockázatnak kitéve őket. Meggyőződése szerint a koronavírus-vakcinák autizmust okoznak. Korábban még arról posztolt, hogy a maszkviselés rendkívül egészségtelen, sőt veszélyes.

Mostanában ő is más vizekre kezdett evezni.

Christiane Northrup szülész-nőgyógyász és könyvszerző, az alternatív orvoslás és az oltásellenesség nagyasszonya arra biztatja rajongóit, hogy nyugodtan hagyják csak figyelmen kívül a hivatalos egészségügyi okfejtéseket, mert azok egyáltalán nem igazak.

A járványellenes mozgalom szellemi alapjait Sayer Ji önjelölt filozófus és guru, valamint Kelly Brogan „holisztikus pszichiáter” szállítják. Ők nem állnak le a szimpla oltásellenességnél, híveikkel együtt nem kevesebbet szeretnének, mint globális spirituális forradalmat. Saver ji nevéhez kötődik az a Facebook-poszt, amelyben félmillió követőjét arról értesítette, hogy a Pfizer Covid–19-vakcinája több embert ölt meg, mint maga a betegség.

Ben Tapper csontkovácsról nem sok tudható, csak annyi, hogy százezrek isszák az olyan szavait, miszerint a járvány csak ürügyként szolgál a kormányok számára, hogy a „zsarnokság leple alatt” irányíthassák a lakosságot. A lelkes influenszer nem akárkitől világosodott meg, mint az összeesküvés-hívők elvitathatatlan fekete övesétől, David Icke-tól. Ha létezik a konteógyártóknak örök érvényű prototípusa, az minden bizonnyal a megállíthatatlan multiszkeptikus, főfoglalkozású gyanakvó David Icke lenne. A járvány előtt az 5G-mobilszabvány ellen kelt ki és kampányolt, nem is akárhogyan.

Világszerte tüntetéseket sikerült gerjesztenie szuggesztív és jól adagolt téveszmés megnyilvánulásaival. 

A befolyásos közösségimédia-család talán legaggasztóbb két tagja: Rizza Islam és Kevin Jenkins. Oltásellenes agitációjukkal a Covid–19 betegséggel jelentősen érintett afroamerikai lakosságot célozzák meg. Jenkins halálosnak tartja a koronavírus-oltásokat, és arról agitál, hogy sok millió dollárt költenek arra, hogy meggyőzzék a fekete közösségek tagjait, hogy rendben lévő dolog, ha megölik magukat a vakcinával.

Rizza Islam tagja a legrégebbi, 1930-as évektől létező amerikai feketék nacionalista, ugyanakkor antiszemita szervezetének, az Iszlám Nemzetnek (The Nation of Islam). Sok százezer követőjének a Facebookon szokott élő előadásokat tartani összeesküvésekkel dúsan átszőtt elméleteiről. Videóit rendre eltávolítja a közösségimédia-cég. 

Ez is egy téveszme

Szakértők már eddig is sokszor cáfolták ezeket az alaptalan híreszteléseket, a terméketlenségről szólóakat már hónapokkal ezelőtt is. A brit szülészek és nőgyógyászok szervezete közleményében egyértelműen fogalmazott: „Meg akarjuk nyugtatni a nőket, nincs bizonyíték arra, hogy a Covid–19 elleni vakcinák bármilyen módon befolyásolnák a termékenységet. A Covid–19-oltás termékenységre gyakorolt hatásaira vonatkozó állítások spekulatívak, és semmilyen adat nem támasztja alá őket.”

Alapjaiban nem értik, hogyan működik egy oltóanyag. Ez egy téveszme, amelyet a vakcinák iránti bizalom gyengítésére hoztak létre. Lehetetlen, hogy egy beoltottról „átugorjon” másokra bármiféle, vakcinával kapcsolatos fehérje vagy bármi más is, mondta nemrég a felerősödő álhírekre reagálva dr. Christopher Zahn, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának egyik vezetője, az amerikai női egészségügy vezető szakembere, aki hangsúlyozta: az oltások az egyedüli és leghatékonyabb eszközök, amelyekkel leküzdhető a világjárvány.

(Borítókép: Kivágott maszkot viselő férfi Washingtonban 2020. április 19-én. Fotó: Karen Ducey / Getty Images)

Rovatok