Index Vakbarát Hírportál

Klónozott disznóból lesz a szervdonor

2022. február 4., péntek 06:27

Német tudósok klónozott, génmódosított sertések szívét szándékoznak emberi szívek pótlására hasznosítani.

Németországban még 2022-ben tervezik, hogy sertéseket klónoznak, genetikailag módosítják, majd tenyésztik őket. Kifejezetten emberi szívdonornak szeretnék létrehozni az állatokat. Eckhard Wolf, a Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatója azt állítja, az ütemterv szerint a sertések 2025-re készen állnak majd a transzplantációra, és abban az évben el is akarják végezni az első beavatkozásokat.

Korábban már volt egy ilyen beavatkozás a Marylandi Orvostudományi Egyetem tudósainak vezénylésével, januárban. Akkor először, egy halálos betegségben szenvedő ember kapta egy tíz módosításon átesett sertés szívét; erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Eckhard Wolf, aki húsz éve kutat ezen a területen, elmondta, hogy az ő módszerük csak öt genetikai módosítást alkalmaz a disznókon. Arról is beszámolt, hogy az első, valódi beavatkozások előtt páviánokon tesztelnék a transzplantációt, és éppen erre várják a megfelelő engedélyt – írja az MTI.

Eleinte csak olyan embereken végeznék el ezt a beavatkozást, akiket másképp nem lehetséges megmenteni. A projekt támogatói azzal érvelnek, hogy rengeteg ember vár szervátültetésre, és mire sorra kerülnének, sokaknak már késő, míg az ellenzők azt emelik ki, hogy az állatok jogait sértik, a sertéseket „szervgyárakká” teszik, a kísérletben használt páviánok pedig kínhalált halnak.

A gyakorlat etikailag erősen megkérdőjelezhető. Az állatok nem szolgálhatnak pótalkatrészként az emberek számára

– mondta Kristina Berchtold, a Tierschutzbund német állatvédelmi szervezet müncheni csoportjának képviselője.

(Borítókép: Eckhard Wolf, a müncheni Fotó: Lukas Barth / Reuters)

Rovatok