Index Vakbarát Hírportál

A koalasperma biobankja lehet a kihalás ellenszere

2022. április 14., csütörtök 15:18

Az egyik legkedvesebb állat a Földön, de már évek óta kihalás fenyegeti az ember tevékenysége miatt.

A Newcastle-i Egyetem új kutatása szerint a koalasperma biobankja megvédheti ezt a különleges erszényes fajt a kihalástól, olcsóbbá és sikeresebbé teheti a tenyésztési programokat, írja az ABC.

A koalákat Ausztrália keleti partjainak nagy részén veszélyeztetettként tartják nyilván, az előrejelzések szerint 2050-re kihalhatnak.

Bár végeztek néhány kutatást a támogatott koalatenyésztéssel kapcsolatban, a mai napig nem történt külön befektetés a koala-szaporítóanyag nagyszabású gyűjtésének és tárolásának fejlesztésére.

Nincs biztosításunk olyan természeti katasztrófák ellen, mint a 2019–2020-as bozóttüzek, amelyekben egyszerre rengeteg állat pusztult el

– mondta Ryan Witt természetvédelmi tudós.

Ha a koalapopuláció ilyen tűzesetek következtében kihalna, nem lesz többé lehetőség a genetikájuk megőrzésére.

A mesterséges megtermékenyítést évtizedek óta alkalmazzák az embereknél, sőt a mezőgazdasági állatok tenyésztésében is, de vadon élő állatok védelmére még eddig nem alkalmazták. Dr. Witt szerint ezzel az eljárással a koalatenyésztési programok költségei öt-tizenketted részre lennének csökkenthetők.

A fogságban tartott tenyésztési programokban ugyanis nagyobb területeket igényelnének az állatok a beltenyésztés megakadályozása érdekében, de a mesterséges megtermékenyítéssel csökkenthetik a fogságban tartott koalák számát, így a költségeket is, és javítani tudnák a genetikai diverzitást.

Az így felszabaduló tetemes összeget lehetne más természetvédelmi projektekre költeni, több faj védelmét elősegíteni vagy a koalák más protekcióját támogatni, például élőhelyeik helyreállítását.

A tudósok sikeresen alkalmaztak friss, hűtött spermát a koalák szaporítására, de a fagyasztott spermiumok felhasználási technológiájának kidolgozása még további fejlesztéseket igényel.

A vezető szerző, Lachlan Howell szerint

most nem szabad leállítani a koalasperma gyűjtését. A lehető leghamarabb el akarják kezdeni a szaporítóanyag nagy tételű kollekcióját, hogy ezzel is időt nyerjenek a kutatás elkezdéséhez.

Az ausztrál Port Stephens Koalakórház elnöke, Ron Land elmondta, hogy a kórház a Newcastle-i Egyetemmel és a Taronga Conservation Societyvel együttműködve részletes javaslatot nyújtott be az ausztrál kormánynak egy biobank elindítására. Ez két hónappal ezelőtt történt, de még nem kaptak választ, pedig ha megérkezik a támogatás, azonnal belevágnak a projektbe.

Land elmondta: megdöbbentette, hogy a kormány kijelentette, hogy 2050-ig meg akarja duplázni a koalák számát, de a finanszírozást illetően nem reagálnak. Ha ugyanis nem támogatják a mesterséges megtermékenyítést, a koaláknak esélyük sincs túlélni, nemhogy megkétszerezni a számukat 2050-re.

(Borítókép: Hét hónapos koalabébi a lisszaboni állatkertben 2020. február 13-án. Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP)

Rovatok