Index Vakbarát Hírportál

Ott vagyunk már? Hogyan néz ki most az ezerarcú szörny, az internet?

2022. április 24., vasárnap 14:03

A Brain Bar és az Index podcastműsorában azt járjuk körül, az internet, amit ma ismerünk és használunk, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

Internet nélkül megállna a világ, amit ma ismerünk. Interneten bankolunk, ott tartjuk másokkal a napi szintű kapcsolatot, a munkánk, a kommunikációnk elengedhetetlen része. Internet segítségével tájékozódunk a térben és az információk világában is, netes vélemények alapján ítélünk el vagy meg embereket, helyszíneket, szolgáltatásokat, és a szabadidőnk legnagyobb részét a virtuális valóságban töltjük.

Olyan szinten hatalmasodott el életünkben az internet, hogy külön energiát kell fordítanunk arra, hogy offline is élvezzük az életet, és a telefonunktól távol felfedezzük a kézzelfogható világot.

A Brain Bar és az Index podcastműsorának következő részében ezt a témát járjuk körül, kezdve egy ideálisnak ígért vízióval: az internet lesz az a találmány, ami összekapcsolja az embereket, a világ összes pontjára információt juttat el, elősegítve ezzel az egyenlőséget és a demokráciát.

Mi valósult meg ebből a jóslatból?

Nagy Ildi és Baranyi Marci saját gondolataikat vitatják meg, kezdve a kommentkultúrától, az internet biztonságos helyeitől és elidegenítő pontjaitól egészen azokig a kérdésekig, hogy létezik-e egy offline és egy online személyiségünk is. Ez jó dolog, vagy inkább közelíteni kéne egymáshoz a netes kommunikációnkat és a valós beszédünket?

Az Ott vagyunk már? következő részében Tófalvy Tamás médiakutató sietett a műsorvezetők segítségére, hogy az érzelmektől átitatott kérdések után szakértői véleményt is megvitassanak a műsorban.

A jövőt boncolgató podcastműsor harmadik része hétfőn, azaz április 25-én érkezik az Indexre, addig is hallgassa meg az első epizódot, ahol a Marsra látogattunk, vagy a második részt, ahol az időben utaztunk.

(Borítókép: Nagy Ildi és Baranyi Márton. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok