Index Vakbarát Hírportál

Ott vagyunk már? Az emberiség utolsó találmánya

2022. május 1., vasárnap 09:33

A Brain Bar és az Index közös podcastműsorában a mesterséges intelligencia témakörét járja körül Nagy Ildi és Baranyi Marci.

Talán az egyik legizgalmasabb kérdés napjainkban, hogy

Vajon a mesterséges intelligencia lesz az emberiség utolsó találmánya?

Ahogy a technika beitta magát az életünkbe, úgy vált szinte elkerülhetetlennek tűnő forgatókönyvvé az a spekuláció, hogy addig okosítjuk a gépeinket, míg végül sikerül megírni egy olyan programot, ami önálló életre kel, és már nem lesz rá hatásunk.

Nem véletlen, hogy rengeteg könyv, film és sorozat előszeretettel nyúl ehhez a témához. Gondoljunk csak a Terminátor-filmekre, ahol azt a víziót tárták elénk az alkotók, hogy eljön az a pont, amikor az ember által teremtett Skynet nevű program öntudatra ébred, szembenéz saját halandóságával, hiszen felismeri, hogy akik programozták, el is pusztíthatják, ezért úgy dönt, hogy önvédelemből az egész emberi fajt kiirtja.

Frank Herbert, a Dűne című könyvsorozat írója úgy építette fel regényei univerzumát, hogy történetében az emberek technikamentes életet élnek. Történelmük egyik legfontosabb eseménye a Butleri Dzsihád volt, ami egyfajta kereszteshadjárat volt a gondolkodó gépek ellen. Itt az író belső gondolata nem feltétlenül az volt, hogy a gépek és az emberek külön táborba oszlanak, és az egyikük kiirtja a másikat, sokkal inkább az a félelem, hogy ha az emberek átengedik a gépeknek a gondolkodást, akkor majd az elit, aki a technológiát uralja, játszi könnyedséggel rabszolgaságba taszíthat bárki mást.

2022-ben egyre több olyan eszközünk és alkalmazásunk van, ami mentesít minket a gondolkodás súlyos terhe alól. Ebből sok minden csak kényelmi célt szolgál, rengeteg dolog pedig kiegészíti az emberi tudást.

A Brain Bar és az Index közös podcastsorozatának következő részében Nagy Ildi és Baranyi Marci beszélget Kánai András kommunikációs szakember, jövőkutatóval, és olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mit adott és vett el mindennapjainkból az MI, illetve mostani tudásunk szerint meddig tud ez a technika fejlődni?

Az Ott vagyunk már? mesterséges intelligenciáról szóló epizódja hétfőn, azaz május 2-án érkezik az Indexre, addig is hallgassák meg a korábbi epizódokat. Az első részben a Marsra látogattunk, a második epizódban az időutazás realitását jártuk körül, a múlt heti adásban pedig, szinte felkészítve magunkat az MI körüli kérdésekre, azt vizsgáltuk meg, hogy valóban azt kaptuk-e az internettől, amit ígért.

(Borítókép: Nagy Ildi és Baranyi Marci. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok