Index Vakbarát Hírportál

Pimasz és nagyszájú a világ egyik legveszélyeztetettebb pingvine

2022. június 5., vasárnap 09:55

Az Új-Zélandon élő sárgaszemű pingvint a helyiek hoihónak nevezik, ami māori nyelven „hangos kiabálót” jelent. Az egyedülálló faj populációja drasztikusan lecsökkent az utóbbi években, körülbelül 3000 példányt számoltak.

A hoiho a világ legveszélyeztetettebb pingvinfajtái közé tartozik, a 2021-es becslések szerint mindössze 4000–5000 felnőtt példány maradt a vadonban, ami mára 3000-re csökkent és számos okból, többek között éhezés, sérülés és betegség miatt érkeznek a kórházba. A Wildlife Hospital és a Penguin Place a helyi rehabilitációs otthonok, melyek az 1990-es évek óta segítik a hoihókat, közös erőfeszítéseiknek köszönhetően minden egyes állatnak nagyobb esélye van a túlélésre.

Az új-zélandi rehabilitációs központban pingvineket mentenek, mert a faj száma drasztikusan lecsökkent. Az ott élők a madárról megállapították, hogy hajlamos a merész és pimasz viselkedésre.

Mérgező környezet

A világ egyik legveszélyeztetettebb pingvinfajának hírében áll a nagyszájú és pimasz új-zélandi pingvin. Ennek az egyedülálló, magányos fajnak a populációja azonban az utóbbi években drámaian csökkent. A vadonban már csak körülbelül 3000 példány él – írja a CNN.

A vízi madarak éhezéstől, emelkedő hőmérséklettől, vízszennyezéstől, mérgező algavirágzástól, sérülésektől és a vörös tüdő nevű rejtélyes betegségtől szenvednek, amelyet a tudósok még mindig próbálnak megérteni.

Az új-zélandi Penguin Place több száz hoihót – a veszélyeztetett pingvinfajt a helyiek nevezik így – fogad be mentő- és rehabilitációs központjába, hogy esélyt adjon nekik a túlélésre. Itt a temperamentumos madarak – amelyek képesek a pofonosztásra – pihenhetnek, kezelést és sok halat kapnak. A természetvédők abban bíznak, hogy az olyan menedékhelyek, mint a Penguin Place, segítenek a hoihóknak visszanyerni az elveszett életeket.

Rovatok