Index Vakbarát Hírportál

A romantikus muslincák a halál árnyékában is a szerelmet választják

2022. június 14., kedd 11:06

A legtöbb élőlény, ha veszélyben az élete, menekül. Nem így a muslincák, akik dacolva a veszéllyel, utolsó erejüket is a párzásba fektetik.

A gyümölcslegyek, vagyis a muslincák, esetleg muslicák (az összes alak helyes), érdekes lények. Gyakran használják őket tudományos vizsgálatokban genetikai felépítésük és viszonylag rövid élettartamuk miatt. A Birminghami Egyetem tudósai új tanulmányukban azt írják, hogy a gyümölcslegyeknek a párosodás fontosabb a túlélésnél.

Romantikus muslinca?

A párzás az élet normális biológiai része, de elég sok energiát igényel, ami néha veszélyeztetheti a túlélést. A tudósok felfedezték, hogy mind a hím, mind a nőstény gyümölcslegyek akkor is keresik a párzási alkalmakat, ha betegek – mondjuk, bakteriális fertőzésben szenvednek. Ez azért meglepő, mert a párzási viselkedés sok energiát felemészt, fertőzés esetén nagymértékben lecsökkenti túlélési esélyeiket.

Dr. Carolina Rezaval, a tanulmány egyik szerzője a következőket mondta:

Az állatok korlátozott energiaforrásokkal rendelkeznek, amelyeket különféle tevékenységek között kell elosztani, mint például a betegség elleni küzdelem vagy a párzás. Azt vizsgáltuk, hogy a gyümölcslegyek hogyan rangsorolják az immunvédelembe és a szaporodásba való befektetéseiket.

A tudósok a hím és a nőstény legyeket is megfertőzték különböző kórokozókkal, amelyekkel a rovarok képesek felvenni a harcot – de ehhez energiára van szükségük. A tanulmány nagy kérdése az volt, hogy a fertőzések hatására a gyümölcslegyek átállnak-e energiatakarékos üzemmódra – vagyis nem vesznek részt más tevékenységekben, például a párzásban –, hogy gyógyuljanak, vagy sem. Amikor összehasonlították a fertőzött és az egészséges legyek viselkedését, nem találtak különbséget a párzási szokásokban.

Vagyis a beteg legyek nem kezdték el spórolni az energiát a túlélés, a gyógyulás miatt. A tudósok mesterségesen, génmanipulációval is aktiválták a gyümölcslegyek immunrendszerét, de ez sem változtatott udvarlási és párzási szokásaikon.

Hiába vannak tudatában a betegségnek – hiszen abnormális a mozgásuk, alvásuk, táplálkozásuk –, az energiájukat a párzásra fordítják. De ezzel nincsenek egyedül a természetben, más állatoknál is előfordul, hogy úgy reagálnak az életüket fenyegető veszélyre, hogy több energiát fektetnek a párzásba, mert utolsó erejükkel a tovább élést biztosító utódnemzésre koncentrálnak. 

Az emberek ebben a tekintetben (is) mások. Mi bármivel szemben a túlélést részesítjük előnyben, ezért szinte komikus (vagy végtelenül romantikus?) a muslincák párzása a halál árnyékában.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok