Index Vakbarát Hírportál

Pókhálókkal gyűjtik össze a mikroműanyagokat

2022. július 2., szombat 19:16

A természet legjobb csapdája a pókháló, ami szennyezéseket is összeszed a legyek mellett.

Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a pókhálók más légszennyező anyagokat, például mágneses részecskéket és nehézfémeket is megfognak. A Cambridge-i Egyetem 2019-es publikációjában a kutatók azt is feltárták, hogy a mikroműanyag-szennyezés legjobb előrejelzője a közeli emberi tevékenység szintje – írja a Zenger. A mikroműanyagok apró, szabad szemmel láthatatlan és veszélyes szennyező anyagok, jó hír viszont, hogy a pókhálók éppúgy meg tudják fogni őket, mint ebédjüket, a szúnyogokat.

A legjobb természetes filter

A német Oldenburgi Egyetem kutatói először vizsgálták meg a pókhálókat, és megállapították, hogy a ragacsos, selymes szálak ideálisak a mikroműanyag-szennyezés kiszűrésére, de már az is beigazolódott, hogy más légszennyező anyagokat, például mágneses részecskéket és nehézfémeket is el tudnak csípni tökéletes művészeti alkotásaikkal.

A több millió tonna, 5 milliméternél kisebb műanyagtöredék, ami elsősorban kozmetikai termékekből, ruházatból, élelmiszer-csomagolásból származik, vígan utazik a világban a szelek szárnyán, de így sajnos szennyezi az ökoszisztémát is: felhalmozódik vízben és talajban, fűben, fában. A mikroszkopikus állatok és kis halak összetévesztik a részecskéket valódi táplálékaikkal, lenyelik őket, és így veszélybe kerülnek.

A tudósok szerint az európai tavakban az egészségesnél jóval több mikroműanyag található, ami korlátlan ideig halmozódhat, mivel az állóvizekben a vízcsere igencsak időigényes. 

Pókok a világ minden táján megtalálhatók, beleértve a városokat is. Ragadós hálójuk ideális csapda mindennek, ami a levegőben lebeg

– mondta Barbara Scholz-Böttcher, az egyetem Tengeri Kémiai és Biológiai Intézetének (ICBM) mikroműanyag-szakértője. Eddig azonban senki sem vizsgálta a pókhálókat mikroműanyagok szűrésére. Nehéz elképzelni, de a német kutatók oldenburgi buszmegállókból gyűjtöttek pókhálókat, amiket a laborban mikroszkóp alatt vizsgáltak meg. Ekkor jött a meglepetés: ásványvizes palackok műanyagdarabkáit, textil műanyagrészecskéket, autógumik komponenseit, PVC-t is láttak a pókok lakásán. 

Minden pókháló mikroműanyaggal szennyezett

– mondta Isabel Gossmann doktoranduszhallgató. Voltak olyan hálók, amik egytizede szennyező anyagokból álltak.

A mikroműanyagok meglepően gyorsan felhalmozódnak a pókhálókban, segítségükkel a belélegzett levegő károsanyag-tartalmának felmérését is könnyen és költséghatékonyan el lehet végezni. Megint beigazolódott, hogy a természet egyik legnagyszerűbb alkotása a pókháló, ami segít a plasztikanalízisben, és hatástalanítja is a műanyag ellenséget – mi meg milyen kitartóan küzdünk ellene a porszívóval.

(Borítókép: Matt Cardy / Getty Images)

 

Rovatok