Index Vakbarát Hírportál

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

2022. július 5., kedd 18:53

Az űrhajósok csontjai kisebb időutazáson vesznek részt az űrmissziók alatt.

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha visszatérnek a Föld gravitációs terébe, újra megkezdődik a csontok megszilárdítása – írja a ScienceNews.

A csontok élő szervek, aktívak és folyamatosan alakulnak, de gravitáció nélkül legyengülnek

– mondja Leigh Gabel, a kanadai Calgary Egyetem tudósa. Gabel és munkatársai 17 (3 nő és 14 férfi) űrhajóst követtek nyomon, akik átlagosan 47 évesek voltak, és négy-hét hónapot töltöttek az űrben.

A csapat nagy felbontású perifériás kvantitatív komputertomográfiát (pQCT) használt, ami az emberi hajszálnál is finomabb csont-mikroarchitektúrát képes mérni. Gabelék a lábszár sípcsontját és az alsó kar csontját (orsócsont) vették mintául a csontszerkezet leképezésére, és négy időpontban készítettek felvételeket: az űrrepülés előtt, az űrhajósok visszatérésekor, hat hónappal és egy évvel később.

Ezek alapján számították ki a csontok szilárdságát és sűrűségét. A kevesebb mint hat hónapig az űrben tartózkodó űrhajósok visszanyerték repülés előtti csontszilárdságukat, miután egy évre visszatértek a Földre. A hosszabb ideig az űrben tartózkodóknál azonban egy évtizednek megfelelő tartós sípcsontöregedés történt. Ez különösen aggasztó, ha a jövőbeli kétéves Mars-küldetésekre gondolunk. Az alsó kar csontjainak szerkezete szinte semmilyen módosulást nem mutatott, valószínűleg azért, mert ezek nem teherviselő csontok. Gabel kutató kollégája, Steven Boyd szerint az űrben végzett súlyzós gyakorlatok segíthetnek a csontvesztés enyhítésében.

Hozzáteszi:

Egész csomó támaszték kapcsolódik össze, amelyek biztosítják a csontszilárdságot. Ezeket veszítik el az űrhajósok az űrrepülés során.

Miután ezek a mikroszkopikus szövetek eltűnnek, nem lehet őket újjáépíteni, de a megmaradt szövetek megerősíthetők.

Gabel, Boyd és kollégáik abban reménykednek, hogy megérthetik, hogyan befolyásolja a több mint hét hónapos űrküldetés a csontokat. Ez a kutatás is része annak a tervezett NASA-projektnek, amely egy egyéves űrmisszió testre gyakorolt hatását vizsgálja.

(Borítókép: NASA / Getty Images)

Rovatok