Index Vakbarát Hírportál

Zsiráfméretű aszteroida suhan el a Föld mellett, élőben közvetítik

2022. július 6., szerda 20:46

Körülbelül 10 méteres, zsiráfméretű űrsziklát fedeztek fel hétfőn, amely eddig a Földhöz való közelsége ellenére is elkerülte az észlelést a mérete miatt. Szerda éjszaka a szemünk láttára száguld el a Föld mellett, mivel az elhaladását élőben közvetítik.

A Virtual Telescope Project (VTP) élő közvetítésének köszönhetően 23 órától bárki megnézheti az aszteroida elhaladását. A 2022 NF aszteroidát július 4-én fedezte fel a Pan-STARRS csillagászati felmérés Hawaiin.

Az aszteroida átmérője körülbelül 7 méter, bár akár 12 méter is lehet. A legközelebbi időpontban az NF mintegy 89 300 kilométerre közelíti meg a Földet, ami a NASA szerint rendkívül közel van.

„Meg kell találnunk az aszteroidákat, mielőtt azok találnának meg minket”

A NASA évente több mint 1500 új földközeli objektumot észlel. A NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központja (CNEOS) szerint az 1 kilométer feletti földközeli objektumok 90 százalékát már nyomon követik, így most a 140 méter feletti objektumok követésére összpontosítanak. Nagy előrelépés, hogy egy tíz méternél kisebb átmérőjű aszteroida követésére is képesek – írja az IFLScience.

Sok időt és energiát fordítanak az űrsziklák követésére, hiszen minél többet tudunk, annál jobban fel tudunk készülni arra az esetre, ha egy, a Ne nézz fel! című filmhez hasonló forgatókönyv várna ránk. Egy „potenciálisan veszélyes” aszteroidát, amelyről úgy gondolták, hogy 2052-ben ütközik a Földdel, a további megfigyeléseknek köszönhetően levették a világ veszélyeztetettségi listájáról.

Jelenleg nem ismertek olyan pályájú objektumok, amelyek a Földet elpusztítanák. Ahogy a NASA fogalmaz, „a bolygó védelméért meg kell találnunk az aszteroidákat, mielőtt azok találnának meg minket”.

Rovatok