Index Vakbarát Hírportál

Frissítette az aszteroidafigyelő programját a NASA

2021. december 12., vasárnap 09:00

Az előző algoritmusnak akadtak gondjai a veszélyes testek pályájának pontos előrejelzésével.

Az elmúlt hónapokban több méretes aszteroida is megközelítette a Földet, volt közöttük akkora, mint az Eiffel-torony és akkora is, mint az Empire State Building. Ezek mindössze pár millió kilométerre vétettek el bennünket, ami nagy távolságnak tűnik, csillagászati léptékben viszont elenyésző.

A csillagászokat egyértelműen idegesíti a dolog: aktív eltérítéssel kísérleteznek és szimulációkban atomot dobnak a veszélyes aszteroidákra. Az amerikai űrügynökség most újabb eszközt állít hadrendbe a bolygót fenyegető aszteroidák ellen: egy algoritmust. 

A Sentry-II nevű rendszer szerepe, hogy gyorsan kiszámítsa az összes ismert földközeli aszteroida pályáját. A szoftver az első Sentryt váltja, amit 2002 óta használtak.

Az elődnek voltak ismert gyengeségei: pontosan modellezte ugyan a gravitációs erők által meghatározott pályát, viszont figyelmen kívül hagyta a Jarkovszkij-hatást. A Jarkovszkij-hatást a Nap melegítő hatása és az űrben forgó test egyenetlen hősugárzása okozza, az aszteroidák pályáját gravitációtól függetlenül és nagyon enyhén befolyásolja, de évek vagy évtizedek alatt már jelentős eltérést okoz.

A Sentrynek továbbá gondjai akadtak a Földhöz nagyon közel érkező és a gravitáció mezőről fura szögekben lepattanó aszteroidák előrejelzésében. A Sentry-II-ben ezeket a gyengeségeket orvosolták. Míg korábban megpróbálták eltalálni a pontos pályát, az új algoritmus egy több ezer pontból álló bizonytalansági régiót ábrázol. A Sentry-II emiatt például hatékonyabban mutat ki olyan nagyon alacsony esélyű ütközési pályákat, amit az első Sentry még nem ismert fel.

Mivel egy aszteroida becsapódás következményei igen nagyok, kifizetődő megtalálni a legkisebb kockázatot az adatokban

– mutatott rá Steve Chesley, a NASA munkatársa, aki a mindkét rendszeren dolgozott.

Jelenleg 27 ezer földközeli aszteroidát és száznál valamivel több földközeli üstököst ismerünk és ez a szám csak növekedni fog. Ezeket 140 méteres átmérő felett tekintik potenciális veszélyes objektumoknak.

A végzetes becsapódás tényleg kikerülhet a nagyon alacsony esélyű aszteroidák közül. A dinoszauruszok végét jelentő aszteroida 66 millió évvel ezelőtt csapódott be, egy hasonló eset biztosan jelentősen lelassítaná a GDP növekedését.

(The Next Web, Universe Today)

Rovatok