Index Vakbarát Hírportál

13,5 milliárd évvel ezelőtti fényt is lőtt a NASA űrteleszkópja

2022. július 12., kedd 18:29

Hétfőn mutatták be a távoli galaxisok eddigi legtisztább képét és a 13 milliárd évvel ezelőtti fényt. A NASA űrügynökség kedden újabb lenyűgöző képeket tesz közzé a távoli kozmoszról.

A NASA űrügynökség 16:30-tól újabb lenyűgöző képeket tesz közzé a távoli kozmoszról. A 10 milliárd dolláros James Webb űrteleszkóp – a híres Hubble űrteleszkóp utódja – a világegyetem legelső csillagairól készít felvételeket.

Ez volt az első színes kép, amelyet a James Webb készített, és a nyilvánosság elé tárt.

„Olyan helyekre juthatunk el, ahová eddig még senki sem” – mondta Joe Biden amerikai elnök, akinek a Fehér Házban tartott tájékoztatón mutatták meg a képet. A következő képek részleteket mutatnak majd egy csillaghalmazról, egy haldokló csillag körüli gázgömbről és egy galaxiscsoport közötti „kozmikus táncról” – írja a BBC.

Megjelent az első színes kép

A kép állítólag az Univerzum eddigi legmélyebb és legrészletesebb infravörös képe, amely a galaxisok fényét tartalmazza, amely sok milliárd év alatt jutott el hozzánk.

A James Webb további debütáló képeit a NASA egy keddi bemutatón teszi közzé. A tavaly december 25-én indított, 10 milliárd dolláros James Webb űrteleszkópot (JWST) a híres Hubble űrteleszkóp utódjaként harangozták be. Az égbolt mindenféle megfigyelését el fogja végezni, de két átfogó célja van. Az egyik, hogy képeket készítsen a világegyetem legelső csillagairól, amelyek több mint 13,5 milliárd évvel ezelőtt ragyogtak fel; a másik, hogy távoli bolygókat vizsgáljon meg, hátha azok lakhatók.

A bemutatott kép az első célkitűzést tudja megvalósítani. Amit látnak, az egy galaxishalmaz a Volans csillagkép déli féltekéjén, amely a SMACS 0723 nevet viseli. Maga a halmaz valójában nincs is olyan messze – „csak” mintegy 4,6 milliárd fényévre.

A NASA kedden internetes közvetítést tart, hogy bemutassa az új teleszkóp további képeit. A bemutatót az Európai Űrügynökség webes tévécsatornáján is meg lehet tekinteni.

Rovatok