Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a gyermekeknél kitört akut hepatitiszjárvány okát

2022. július 26., kedd 12:16

Nem a Covid az oka a kisgyermekek körében kitört akut hepatitiszjárványnak – állítják brit tudósok, akik úgy vélik, hogy azonosították a májbetegségek világszerte tapasztalható hullámának okát.

A londoni és glasgow-i kutatócsoportok vizsgálatai arra utalnak, hogy a hepatitiszes esetek két gyakori vírus következményei, amelyek a világjárvány okozta leállás után újra visszatérnek.

A feltételezések szerint 35 országban több mint ezer gyermek – sok öt év alatti – betegedett meg hepatitiszben, és néhányuknak májátültetésre van szüksége, köztük 12-nek az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban a hirtelen fellépő hepatitiszben érintett 268 gyermek többsége öt év alatti volt, és közel 40 százalékuk intenzív ellátásra szorulva került kórházba.

Ez a vírus áll a háttérben

A két kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az emelkedés valójában a gyakori Adeno-asszociált 2-es vírushoz, azaz az AAV2-höz kapcsolódik – írja a Mirror. Az AAV2-ről nem ismert, hogy általában önmagában betegséget okozna, és gyakran adenovírusokkal való fertőzéssel együtt okoz megfázást vagy influenzaszerű megbetegedést.

A tanulmányokat, amelyeket még nem bírálták el, a Glasgow-i Egyetem és a londoni Great Ormond Utcai Kórház (GOSH) publikálta. Megállapították, hogy az AAV2, amely nem tud szaporodni egy „segédvírus”, például adenovírus nélkül, jelen volt mind a kilenc esetben a glasgow-i tanulmányban, és 17 esetből 16-ban a GOSH-tanulmányban. Ez lényegesen magasabb, mint az általános populációban általában megtalálható 16 százalék.

Vírusérzékennyé váltak a karanténban

Mindkét kutatócsoport szerint az adenovírusfertőzések növekedése a Covid-zárlatok után hozzájárulhatott a járvány kitöréséhez, mivel a gyermekek immunitási szintje alacsonyabb volt a beltéri tartózkodás miatt, és nem kerültek kapcsolatba a vírusok szokásos körével.

A kutatók szerint adataik arra utalnak, hogy az AAV2 a betegek májában, valamit a vérében a legerősebb biomarker a hepatitisre. Emellett a HHV6 és az adenovírus jelenléte a károsodott májakban, amelyeket abból az öt gyermekből távolítottak el, akiknek májátültetésre volt szükségük, felveti a kérdést, hogy a legsúlyosabb esetekben milyen szerepet játszhatott e három vírussal való társfertőzés.

Rovatok