Index Vakbarát Hírportál

Luxusballon utazik az űrig

2022. július 27., szerda 19:29

Az űrturizmus versenyében most minden rakéta beindult, de az egyik vállalat azt reméli, hogy „az egyetlen szén-dioxid-semleges, nulla károsanyag-kibocsátású módszerrel” működtetett jármű az űr szélére utazhat.

A floridai székhelyű Space Perspective azt tervezi, hogy az utasokat 30 480 méter magasba szállítja Föld körüli kalandozásra egy kapszulában, amelyet egy hőlégballon hatalmas, csúcstechnológiájú változatáról lógatnak le.

Panorámakilátás az űrbe

A korábbi változatoknál tágasabb a belső tér, a gömb alakú kapszula kialakítása nagyobb magasságot biztosít az utazóknak, valamint biztonsági szempontból is előnyös, mivel optimális a nyomásállóság. Ha jobban megnézzük, a belső tér egy luxuskialakítású pihenőkabin mélyen fekvő ülésekkel, hangulatvilágítással és jól felszerelt bárral.

A Space Perspective által a valaha volt legnagyobb, szabadalmaztatott, az űr peremére vihető ablakok 360 fokos panorámakilátást biztosítanak – írja a CNN. Ami a méretarányokat illeti, a vállalat a kapszulát „egy nagy erkélyes kabin méretéhez hasonlítja egy tengerjáró hajón”, míg a léggömb teljesen kibontva mintegy 18 millió köbméteres, tehát elég nagy ahhoz, hogy egy futballstadion lebegjen benne.

125 ezer dollár a jegy

A Space Perspective célja, hogy 2024 végére megkezdje a legfeljebb nyolc utasból álló csoportok szállítását hatórás repüléseken. Mivel nem hagyja el a Föld gravitációs terét, nem lesz szükség speciális képzésre, az utazók képesek lesznek a kapszula környezetében sétálni.

A jegyek személyenként 125 ezer dollárba (több mint ötvenmillió forintba) kerülnek, de a Space Perspective szerint már közel kilencszáz darabot eladtak.

Már fogadják a foglalásokat 2025-re és az azt követő évekre, az ezerdolláros előleg teljes mértékben visszatéríthető. 

(Borítókép: A Space Perspective által kiadott képen a Neptune űrhajókapszula külseje látható 2022. április 7-én. Fotó: Space Perspective / AFP)

Rovatok