Index Vakbarát Hírportál

Új magyar fejlesztésekkel növelnék az egészségben töltött évek számát

2022. július 29., péntek 10:35

Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium (NKL) a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével. Az NKL célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen.

A Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a Pharmahungary 2000 Kft. alkotta konzorcium 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, az NKL szakmai vezetője Merkely Béla, az SE rektora.

A konzorcium a tagok kutatás-fejlesztési, szellemi és fizikai erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy 2026 februárjáig az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok „forradalmian új szemléletét kutassa és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki” – közölte az orvostudományi egyetem.

A koronavírus hatásait vizsgálják a szívre és az érrendszerre

Az MTI szerint a projekt három kutatási pillére alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív- és érrendszeri megbetegedések számát, növelje a várható élettartamot és az egészségben eltöltött életévek számát is, a többi között új egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programok kidolgozásával.

A projekt klinikai-epidemiológiai pillérének célja feltérképezni a koronavírus-fertőzés potenciális közép- és hosszú távú kardiovaszkuláris hatásait multimodális klinikai és részletes utánkövetéses eljárással.

Az innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési pillér keretében meglévő gyógyszerek „újrapozicionálását” végzik majd.

Az orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése elnevezésű pillér célja pedig új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása.

Rovatok