Index Vakbarát Hírportál

Jó hír a családoknak: a gyermekek védelmet nyújtanak a koronavírussal szemben

2022. augusztus 3., szerda 12:17

Egy tanulmány szerint azok, akik kisgyerekekkel élnek egy háztartásban, kisebb eséllyel kapják el a koronavírust, mint azok, akiknek a családjában nincsenek gyerekek.

A gyerekek által az óvodából és az iskolákból hazavitt megfázások és gyengébb lefolyású betegségek bizonyos szintű immunitást okozhatnak a szülőknek a koronavírussal szemben. A kutatás kimutatja, hogy a közönséges megfázás védelmet nyújthat a koronavírussal szemben és ez fordítva is igaz – állítja a MedicalXpress írása.

„Egy hipotézis szerint azok az emberek, akiknek az elmúlt néhány évben sok megfázása volt, rendelkeznek némi keresztimmunitással, így vagy el sem kapják a koronavírust, vagy igen enyhe lesz megbetegedésük. Ez az elképzelés sokaknak tetszett – mi pedig arra jutottunk, utánajárunk adatbázisunk segítségével” – mondta Matthew Solomon, a kutatás vezetője, a Kaiser Permanente Észak-Kalifornia kutatórészlegének kardiológusa.

A számok is ezt támasztják alá

A kutatás nem azt bizonyítja, hogy a megfázás megvéd a koronavírustól, csupán azt, hogy bizonyos szintű immunitást nyújt vele szemben. A tanulmány több mint 3 millió felnőtt egészségügyi adatait vizsgálta meg 2019 februárja és 2021 januárja között.

A gyermektelen felnőttek esetében 49 százalékkal magasabb volt az esélye annak, hogy kórházba kerülnek, és 76 százalékkal nagyobb valószínűséggel maradtak az intenzív osztályon, mint azok a betegek,

akiknek 5 évnél fiatalabb gyermekük van.

A vizsgálatot azelőtt végezték, hogy a koronavírus-oltások elérhetők lettek volna, így a kutatók nem tudják megmondani, a védőoltások milyen hatással lehetnek a megfázás által biztosított immunitásra.

Az oltások nyújtják a legerősebb védelmet

Solomon ugyanakkor hangsúlyozta, hogyha valakinek a gyermeke náthásan ment haza, nem jelenti azt, hogy a szülei nem fogják elkapni a koronavírust. A legjobb védelmet továbbra is a védőoltások biztosítják.

Marc Siegel fertőzőbetegség-kutató hozzátette: nem új az elképzelés, miszerint más koronavírusok nyújthatnak némi immunitást, illetve a kutatás csak arra utal, hogy a súlyos kimenetelű betegség elkerülésére lehet pozitív hatása annak, ha ezek valamelyikét elkaptuk korábban – írja az Infostart a kutatásra hivatkozva. 

Továbbra sem világos, hogy minden variánssal szemben védelmet nyújt-e a közönséges megfázás, és ugyan a pluszimmunitás nem árthat, de még mindig az oltásokra érdemes elsősorban támaszkodni.

(Borítókép: Alexi Rosenfeld / Getty Images)

Rovatok