Index Vakbarát Hírportál

Mindenhol műanyagban fészkelnek a madarak, nem menekülnek a globális hulladéktermeléstől

2022. augusztus 5., péntek 06:13

Az Antarktisz kivételével minden kontinensen készítettek már képet madarakról, melyeknek fészkébe vagy élőhelyére műanyag szemét került.

A fotókat a világ minden tájáról küldték be a Birds and Debris (Madarak és szemét) nevű online projekthez. A projektet vezető tudósok szerint a madarak a kötelektől és a horgászdamiloktól kezdve a lufikon át a maszkokig és a flip-flopokig mindenben csapdába estek vagy azok között fészkelnek.

A fényképek közel egynegyedén egyszer használatos arcmaszkok veszik körbe a madarakat, vagy azokba gabalyodnak bele.

Teleszemeteljük a bolygót

A projekt középpontjában a hulladék – különösen a műanyagszennyezés – madárvilágra gyakorolt hatásának megörökítése áll.

Alapvetően ha egy madár hosszú szálas anyagokból – például hínárból, ágakból vagy nádból – épít fészket, akkor nagy az esélye annak, hogy valahol műanyaghulladék is van a fészkében

– mondta Alex Bond, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, a projektben résztvevő kutató.

A négy éve kezdődött projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetben található műanyaghulladék széleskörű problémájára.

Ha elkezdjük keresni a szemetet, mindenhol látni fogjuk. Szemléltettük a hatalmas földrajzi kiterjedést – Japánból , Ausztráliából, Srí Lankáról, az Egyesült Királyságból, Észak-Amerikából érkeztek jelentések – ez valóban globális probléma

– mondta a kutató.

A kutatók rendszerszintű problémára akarnak rávilágítani, amely ahhoz vezet, hogy ennyi szemét kerül a környezetbe. Justine Ammendolia, a kanadai Dalhousie Egyetem vezető kutatója a BBC-nek elmondta, hogy a fajokra gyakorolt hatás mértéke világszerte lesújtó.

Rovatok