Index Vakbarát Hírportál

Matematikailag kiszámolták, így lesz tökéletes a hamburger

2022. szeptember 6., kedd 15:57

Elméleti számítások alapján kulcsfontosságú a hamburgerpogácsát három-négyszer megfordítani.

Ha a matek szabályai szerint készítjük a húst, közel harmadával csökkenhet a konyhában töltött idő – ehhez azonban többször kell megfordítani a húspogácsát. 

Jean-Luc Thiffeault, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatója matematikai módszerekkel modellezte, hogy mozog a hő egy húslapon, amelynek csak az alsó oldala sül folyamatosan, a teteje eközben hűl, amíg el nem érkezik a fordítás ideje. Az elemzés szerint a fordítás egyenletesen átmelegíti a húst, felgyorsítva a sütést, a többszöri megfordítás pedig gyorsabb átsüléshez vezet. Az elméleti, egy centiméter vastagságú pogácsának egyszeri megfordítása 80 másodperces sütési időt eredményez, de ha tízszer fordítjuk meg, 6-11 másodperces időközönként, akkor 69 másodpercre csökken a sütési idő.

De nullára nem redukálhatjuk a sütési időt: az időmegtakarítási előny apadni kezd, ahogy a megfordulások száma egy bizonyos küszöbön túl nő, mondja Thiffeault.

A hamburger többszöri megfordítása a sütési idő maximum 29 százalékos csökkenéséhez vezethet.

Három-négy megfordítás után az időnyereség elhanyagolható.

Thiffeault megállapításai összhangban vannak azzal, amit J. Kenji López-Alt séf és gasztronómiai író a konyhában megfigyelt. A Serious Eats étel- és italoldal 2019-es cikkében összehasonlította, hogy a sütési módtól függően mennyi időbe telt, amíg a húspogácsa belső hőmérséklete elérte az 52 Celsius-fokot. A 15 másodpercenkénti megfordítása – az egyszeri megfordítással szemben – közel harmadával csökkentette a sütési időt.

De szerinte nincs egyetlen, univerzális módja a tökéletes hamburger megsütésének, mert nincs olyan, hogy tökéletes. Aki viszont időt spórolna, próbálja ki a matematikus által ajánlott sűrű forgatást.

(Borítókép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok