Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották a Holdra szállást az oroszok

2022. szeptember 7., szerda 17:23

Jurij Boriszov, a Orosz Szövetségi Űrügynökség főigazgatója megerősítette, hogy nem indul el a szeptemberre tervezett Luna–25 misszió a Holdra, csak jövőre valósulhat meg a küldetés. Részletes indoklást nem adott, űripari források szerint azonban technikai problémák hátráltatják a projektet.

Jurij Boriszov, a Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkomosz főigazgatója a csütörtökig tartó, vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon bejelentette, hogy a Holdra induló Luna–25 missziót jövőre halasztották. A Luna több különböző projektből áll, az első küldetés szeptemberben indult volna a Holdra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 12-én, az űrhajózás világnapján közölte, hogy Oroszország újraindítja Hold-programját.

Folytatjuk az új generációs szállítójármű és a nukleáris űrenergetikai technológiák létrehozását, amelyben nyilvánvalóan nagyon jó eredményeink és egyértelmű előnyeink vannak. Újraindítjuk a Hold-programot

– mondta az orosz államfő.

Putyin akkor határozottan kijelentette, hogy Oroszország minden tervét megvalósítja az űrszférában, annak ellenére, hogy kívülről sokan megpróbálják ellehetetleníteni a projektjeiket. 

Oroszország 46 év után szeretne missziót indítani a Holdra. A Luna–25 automata állomás a Föld körül keringő égitest déli pólusán gyakorolná a lágy leszállást, és kutatásokat végeznének a Hold felszínén.

A Luna–26 az áprilisban bejelentett tervek szerint 2024-ben indulna térképészeti küldetésre, a Luna–27 várhatóan 2025-ben a talajt tanulmányozza majd, a Luna–28 pedig előreláthatóan valamikor 2027-2028-ban talajmintát gyűjt, és folytatja az orosz űrhajósok leszállási technikájának kidolgozását.

A Rostech State Corporation tulajdonában lévő Vega-konszern Doppler sebesség- és távolságérzékelője a mérési pontosság szempontjából rosszul teljesít – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek még júliusban egy űripari forrás. Ez az érzékelő garantálná a lágy landolást a Holdon.

Az állami tulajdonú Roszkomosz korábban még azt közölte, hogy a Luna–25 sikeresen átment a termikus vákuumteszteken egy Moszkva melletti kutatóközpontban.

A misszió a Hold déli sarkvidékét célozza meg. A leszállóegységnek a tervek szerint meg kell érintenie a Hold felszínét a Boguslawsky-kráter közelében.

Rovatok