Index Vakbarát Hírportál

A nők ne álljanak a pöfögő autók mögé!

2022. szeptember 11., vasárnap 15:25

Új tanulmány mutatta ki, hogy a nőkre sokkal negatívabban hat a kipufogógáz, mint a férfiakra, és növeli a tüdőbetegségek kockázatát.

Egy új tanulmány szerint a levegőszennyezés erősebben érinti a nőket, mint a férfiakat. Az eredményeket a European Respiratory Society nemzetközi kongresszusán mutatták be Barcelonában.

A kutatók felmérései szerint a kipufogógáz megváltoztatja a gyulladással, fertőzéssel és szívbetegséggel összefüggő vérkomponenseket, és ezek a módosulások hangsúlyosabbak a nők között. A szervezetben 90 fehérje szintjénél találtak különbséget a férfiak és a nők között a füstnek való kitettség után. A fehérjék közül néhánynak nagy szerepe van a károsodások helyreállításában, a véralvadásban, a szívbetegségekben és az immunrendszerben. A különbségek még szignifikánsabbak lettek, amikor az önkénteseket nagyobb mennyiségű dízel-kipufogógáznak tették ki.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy van különbség a nők és a férfiak levegőszennyezésből eredő betegségei között. A kockázatok kimutatásához egészséges, nemdohányzó férfiakat és nőket vizsgáltak kipufogógáz belélegzése közben. A vérmintavétel, a fehérjék és a molekulák vizsgálata után kiderült, hogy a nőkre sokkal rosszabbul hat a belélegzett kipufogógáz.

Ezek előzetes megállapítások, de azt mutatják, hogy a dízel-kipufogógáznak való kitettség eltérő hatással van a nőkre, veszélyesebb rájuk nézve

– mondta Neeloffer Mookherjee, a kanadai Manitoba Egyetem professzora.

Az már évek óta közismert, hogy a légúti betegségek, például az asztma is más mértékben érinti a nőket és a férfiakat. A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos, kezelhetetlen asztmában.

Zorana Andersen, a dániai Koppenhágai Egyetem professzora szerint a levegőszennyezésnek, főleg a dízel-kipufogógáznak való kitettség a fő kockázati tényezője az asztmának és a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek (COPD).

Mivel nem sok mindent tehetünk a szennyezett levegő belélegzése ellen, hiszen az autókat nem tudjuk kikerülni, a kormányoknak kellene megállapítani a káros határértékeket.

Azt is meg kell értenünk, hogy a levegőszennyezés hogyan és miért járul hozzá a rossz egészségi állapothoz 

 tette hozzá Andersen, az Európai Légzőszervi Társaság Környezetvédelmi és Egészségügyi Bizottságának elnöke.

A tanulmány fontos konklúziókkal zárult a szervezet kipufogógázra adott reakcióit illetően, és a nők és férfiak eltérő érzékenységére is rávilágított.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

 

Rovatok