Index Vakbarát Hírportál

Heti két hamburgerre kell csökkenteni a húsfogyasztást, vagy a Földnek vége

2022. október 26., szerda 14:50

Fájhat a feje a húsfogyasztóknak, ugyanis a globális felmelegedés elleni küzdelem fontos része lehet a hús fogyasztásának és feldolgozásának visszaszorítása – derül ki egy új jelentésből.

A globális felmelegedés napjaink egyik szó szerint legégetőbb kérdése, amely kapcsán időről időre a húsfogyasztás és húsfeldolgozás is célkeresztbe kerül. Nincs ez másképp most se, egy új jelentés szerint ugyanis heti két hamburgernyi húsra kell csökkenteni a hús fogyasztását annak érdekében, hogy sikerüljön lelassítani a klímaváltozást, és elkerülni a beláthatatlan következményeit. 

A szerdán közzétett új, az éghajlatváltozás helyzetéről szóló 2022-es jelentés pontosan felvázolja, hogy mennyi munkát kell az emberiségnek elvégeznie a párizsi megállapodás céljainak elérése érdekében. Ennek részeként felszólítják a húsevő lakosságot, hogy tegyenek meg mindent a globális felmelegedés mérséklése érdekében – magyarul fogyasszanak kevesebb húst.

A nagy húsfogyasztású régiókban a napi húsfogyasztást 2030-ra fejenként 79, 2050-re pedig 60 kilokalóriára kell csökkenteni – ami körülbelül annyi, mint heti két marhahúsos hamburger. De ez csak egy olyan cél, amely segít elérni a párizsi megállapodás azon célját, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést másfél fokra korlátozzák.

Emellett cél a tömegközlekedés gyorsabb bővítése, az éves erdőirtás mértékének csökkentése, valamint a karbonsemlegesség elérése is – idézi a Daily Mail.

Az új jelentést több, éghajlatváltozás ellen harcoló szervezet közös erőfeszítése, köztük a World Resources Institute, a Climate Action Tracker és a Bezos Earth Fund – amely az Amazon milliárdos alapítója, Jeff Bezos által létrehozott nonprofit szervezet.

Minden apró részlet számít az emberek és a bolygó védelméért vívott harcban. Fontos előrelépéseket látunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de még mindig nem történt elegendő változás. A 2022-es klímafellépés állapota sürgős ébresztő a döntéshozók számára, hogy kötelezzék el magukat a valódi átalakulás mellett

– mondta Ani Dasgupta, a World Resources Institute elnök-vezérigazgatója.

Gyors étrendváltozás kell 

Az új, kétszáz oldalas jelentés szerint az egészségesebb, fenntarthatóbb étrendre való átállásnak a jelenleginél ötször gyorsabban kell megvalósulnia. Ez úgy lehetséges, hogy az egy főre jutó kérődző állatok húsának fogyasztását nagyjából heti két hamburgerre csökkentik a nagy húsfogyasztású régiókban – így Amerikában, Európában és Óceániában.

Az egy főre jutó marha-, bárány- és kecskehús fogyasztásának ezekben a fogyasztói régiókban ötször gyorsabban kellene csökkennie a 2030-as célok eléréséhez.

A húsban gazdag étrendet az intenzív állattenyésztés táplálja, amely elpusztítja az élőhelyeket, és üvegházhatású gázokat termel. Az állattenyésztés hozzájárul a globális felmelegedéshez az állatállomány metán-, dinitrogén-oxid- és szén-dioxid-kibocsátása miatt.

(Borítókép: Alex Edelman / Getty Images)

Rovatok