Index Vakbarát Hírportál

A brokkoli a legújabb ufódetektor

2022. november 16., szerda 20:12

A zöldség által kibocsátott gázok jelezhetik a Földön kívüli életet.

Ha eddig nem rajongtunk a brokkoliért, akkor most kezdjük el szeretni, kiderült ugyanis, hogy tudományos főmunkatárs pozícióba lépett elő.

Biológiai folyamat útján majdnem minden sejt képes kilökni magából a káros anyagokat. A brokkoli – az algákhoz hasonlóan – metilációs folyamat során gázokká alakítva távolítja el méreganyagait. Ez a fajta biológiai aktivitás leplezheti le az idegeneket, ha más bolygók légkörében is érezhető, mérhető ez a gáz – írja a Space.

HA EXOBOLYGÓK LÉGKÖRÉBEN KIMUTATNÁK ENNEK A TÍPUSÚ GÁZNAK AZ ATOM- ÉS MOLEKULACSOPORTJAIT, AKKOR ERŐSEN GYANAKODHATNÁNK, HOGY A BOLYGÓN IDEGEN ÉLET VAN.

A gáz összetevői a mérhető infravörös tartományba esnek, úgyhogy a James Webb űrteleszkóp Near Infrared Spectograph (NIRSpec) műszere felfoghatná őket, és megmutatná, ha egy idegen csillag, bolygó körül ilyen gáz képződne.

A csillagászok különösen a bróm-metán kutatására fókuszálnak. Ha ez a mérgező (rovarirtó szerek komponense), ózonréteget károsító gáz jelen lenne egy idegen bolygó körül, akkor szinte biztosak lehetnénk abban, hogy élő szervezet van a bolygón vagy a közelében. A metán gyakran biológiai forrásokból származik (gondoljunk csak a sokat átkozott tehenekre). A bróm-metán azért jó anyag az élő anyag kimutatására, mert nem tartózkodik sokáig a légkörben. Ha jelen van, mérhető, akkor nemrég eregette ki egy potenciálisan élő szervezet.

Michaela Leung, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem bolygókutatója a brokkolitanulmányban azonban nem hallgatja el azt sem, hogy nem feltétlenül élő organizmus adja ki a gázt (lehet akár vulkánkitörés is az előidéző), mégis ennek van a legnagyobb valószínűsége.

A brokkoli egyébként nem most először mutat tudományos aktivitást. A romaneso brokkoliról (avagy pagodakarfiol) már jó ideje köztudott, hogy dekoratív külsejét a fraktálos elrendezésnek köszönheti. A fraktálok v égtelenül komplex, részletgazdag geometriai alakzatok, határvonalaik és felületeik gyűröttek és szakadozottak. A fraktálokban ugyanaz a részlet ismétlődik szinte a végtelenségig.

Úgyhogy ideje más szemmel nézni a brokkolira – többet tud, mint mi.

(Borítókép:  Shannon VanRaes / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok