Index Vakbarát Hírportál

Áttörést jelent a mellrákban ez az új gyógyszer

2022. december 9., péntek 06:14

A tudósok a brit tudomány nagy sikerének nevezték ezt a pillanatot, amely évente mintegy 8000 nőnek segíthet Nagy-Britanniában.

A betegség előrehaladott formáiban szenvedők számára kifejlesztett célzott gyógyszer csökkentette a daganatokat, valamint megduplázta a betegek számára a betegség kialakulása előtt rendelkezésre álló időt.

A Capivasertibnek a hormonterápia mellett végzett III. fázisú klinikai vizsgálata azt sugallja, hogy a kombináció a leggyakoribb emlőrák előrehaladott formáiban szenvedő betegek új kezelésévé válhat.

Csütörtökön a San Antonió-i mellrákszimpóziumon mutatták be az eredményeket, ami szerint az új mellrákos esetek közül tízből körülbelül hét esetben hatásos a gyógyszer.

A nőknél ez a második leggyakoribb halálok

Az élet meghosszabbítása érdekében fontos fejlemény volt, hogy a gyógyszer hatásosnak bizonyult, mert ezzel pótolhatják azokat a kezeléseket, amikkel nem jártak sikerrel, hogy kontrollálni tudják a betegséget.

A Capivasertibet az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég állítja elő a londoni Rákkutató Intézet gyógyszerfejlesztési kutatási programja nyomán. A gyógyszer újszerű hatása blokkolja a rákkeltő AKT fehérjemolekula aktivitását – írja az Independent.

Az emlőrák a leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban, és a betegség évente mintegy 11 500 nő életét követeli. Nagy-Britanniában évente mintegy 55 000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és ezek közül körülbelül minden ötödik nőnél háromszorosan negatív. A fiatalabb és fekete bőrű nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a mellráknak ez a formája, amely általában agresszívabb.

Magyarországon évente kilencezer embernél diagnosztizálnak emlőrákot és kétezren vesztik életüket ennek következtében. A daganatos megbetegedések sorában a nőknél világszerte ez a második leggyakoribb halálok, pedig idejében felismerve 85 százalékban gyógyítható lenne a betegség.

(Borítókép: BSIP / UIG / Getty Images)

Rovatok