Index Vakbarát Hírportál

Rák elleni védőoltást fejleszt a Moderna

2022. december 15., csütörtök 08:46

Áttörést jelenthet a daganatos betegségek elleni küzdelemben a Moderna új vakcinája, de a kutatásban a tesztelés középszakaszán értek el sikeres eredményeket, a végső áttörést a vakcinaprogram befejezésével tudják kihirdetni.

A biotechnológiai vállalat kedden közölte, hogy az egyénre szabott bőrrák elleni vakcinaprogramja sikeres volt a tanulmány középső fázisában, aminek alapja a Covid–19 vakcinákhoz is használt mRNS-technológia.

A vizsgálatban 157 súlyos beteget kezeltek, akik a bőrrák gyakori típusában, melanómában szenvedtek. A cég részvényeinek árfolyama kedd délig 21 százalékkal emelkedett a sikeres vizsgálati eredményeket követően – írja a Business Insider.

A Moderna amerikai partnere 2016 óta a Merck & Co. gyógyszergyártó. A cég a világ egyik legjelentősebb onkológiai gyógyszeripari vállalata, a Forbes szerint a piaci kapitalizációja jelenleg 266 milliárd dollár, több mint 70 ezer munkavállalója van.

Összehasonlították a legnépszerűbb rák elleni kezelést az újjal

Első körben a páciensek átestek egy daganateltávolító műtéten, majd a Merck gyógyszergyártó rák ellen használt legelterjedtebb gyógyszerével, a Keytrudával kezelték a betegek egy csoportját. Emellett a másik csoportnak a Moderna személyre szabott vakcináját adták be, melyet a betegek daganatának egyedi DNS-éhez fejlesztettek ki.

Végeredményben sokkal jobban hatott a Moderna rákterápiája arra a csoportra, amelyik a Moderna személyre szabott vakcináját kapta:

44 százalékkal jobban csökkent a rák kiújulásának és halálozásának aránya a Keytruda-vakcinával ellátottakhoz képest.

A Moderna CEO-ja szerint a Moderna mRNS-megközelítése jelenti a siker kulcsát. A Moderna az mRNS-t használja arra, hogy bejusson az immunsejtekbe, és arra utasítsa ezeket a sejteket, hogy termeljenek bizonyos fehérjéket. Ezek végül segíthetnek az adott személy daganatos megbetegedése elleni küzdelemben.

Hozzátette, olyan áttörésre számít, mint a Keytruda esetében – a Merck rákterápiája 2022 első kilenc hónapjáig 15,5 milliárd dolláros forgalmat hozott.

(Borítókép: a Moderna Covid-vakcinái. Fotó: Ina Fassbender / AFP)

Rovatok