Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában ritka agyevő amőba támadott meg egy férfit

2022. december 28., szerda 19:20

A The Korean Times hétfőn közzétett jelentése szerint Dél-Koreában felütötte fejét a halálos agyevő amőbavírus. Egy Thaiföldről hazatérő 50 év körüli férfi belehalt a tünetekbe.

Úgy tűnik, a múlt hónapban az Egyesült Államokban terjedő betegség, a Naegleria fowleri amőba kezd globálissá válni.

A koreai áldozat, egy 50 év körüli férfi a tünetek megjelenése után tíz nappal meghalt. A feltételezések szerint Thaiföldön fertőzhette meg az amőba, hazatérése után jelentkeztek nála az agyhártyagyulladás tünetei: fejfájás, láz, hányás, beszédzavar és a nyak merevsége. Ezek a szimptómák a Thaiföldről hazaérkezése estéjén kezdődtek. Kórházba került, de már nem tudtak segíteni rajta. December 21-én halottnak nyilvánították, a vizsgálatok pedig megállapították, hogy Naegleria fowleri fertőzésben szenvedett.

A Koreai Egészségügyi Hatóság szerint a fertőzést szennyezett vízben való úszás vagy nem teljesen higiénikus vízzel való érintkezés, elsősorban az orrba jutás okozhatja.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a Naegleria fowleri akkor fertőzi meg az embereket, amikor az amőbát tartalmazó víz az orron keresztül bejut a szervezetbe. Ez tavi vagy folyami úszás, búvárkodás közben történhet meg nagy valószínűséggel. Az amőba ezután az orron keresztül az agyba jut, ahol tönkreteszi az agyszövetet, és pusztító, végzetes fertőzést okoz. A fertőzés esélye főleg a meleg, nyári hónapokban nő meg, mert a Naegleria fowleri kedvence a 46 Celsius-fokig melegedő víz, de efölött is túlélhet egy ideig.

Miután az amőba behatolt az ember agyába, a tünetek még egy ideig nem jelentkeznek, 10-12 nappal később jönnek elő, a halál pedig az első szimptómák megjelenését követő 5 napon belül jelentkezik. Jelenleg nem ismert hatékony kezelés az agyevő ellen, és sajnos szinte mindig túl későn állítják fel a diagnózist. 

Az Egyesült Államokban 1962 és 2021 között bejelentett 154 esetből csak négy ember élte túl a fertőzést. Szerencsére az amőba fertőzése eddig ritka volt, világszerte mindössze 430 esetet dokumentáltak.

(Borítókép: A Naegleria fowleri amőba 630-szoros nagyításban. Fotó: Smith Collection / Getty Images)

Rovatok