Index Vakbarát Hírportál

Ez a legjobb módszer a másnaposság ellen: az első ivás előtti pirula

2022. december 31., szombat 16:13

A macskajaj ellenszereinek kínálata egy tablettával bővült, amely már a vékonybélben képes elbontani az alkoholt.

Angliában ivás előtti probiotikumos tablettát dobnak piacra, amely a vékonybélben elbontja az alkoholt. A németeknél pedig – az egyébként hányás kezelésére alkalmazott – sós-cukros rehidratáló oldatokat kiáltották ki annyira népszerű másnaposság elleni csodaszerré, hogy már hiány van belőlük – írja az Egészségkalauz.

A fájdalomcsillapító tabletták továbbra is elérhetők, viszont a szakemberek ezek bevételével kapcsolatban óvatosságra intenek, viszont a vízivás áldásos hatásait senki nem vitatja.

A brit piacra kerülő probiotikumos termék az alkoholfogyasztás másnapra átnyúló, elsősorban fejfájásos következményeit hivatott kivédeni, mérsékelni.

Egy óra alatt csodát tesz

A svéd Myrkl nevű cég terméke fermentált rizskorpa baktériumait tartalmazza – Bacillus coagulanst és Bacillus subtilist. Emellett B12-vitamin és aminosav L-cisztein található még a termékben. A probiotikumos termék, amit a másnaposság kivédésére terveztek, egyedülálló, és az előrejelzések szerint a maga nemében az első „ivás előtti pirula” lesz. A hatásmechanizmus a következő:

Elmarad a másnaposság, de vele együtt a felszabadultság is

Az „ivás előtti pirula” hatását 24, átlagosan 25 éves önkéntes bevonásával tesztelték. Az önkéntesek egy héten át napi 2 kapszula probiotikumos terméket vagy placebót kaptak, és standardizált reggelit követően egy pohár alkoholos italt ittak (nagyjából egy üveg sörnek megfelelően).

A véralkoholszint-mérésekből és a kilégzéses tesztekből kiderült, hogy az alkoholfogyasztás után 1 órával a probiotikumot szedőknél 70 százalékkal alacsonyabb volt a véralkoholszint, mint a kontrollcsoportba tartozóknál.

Tény azonban, hogy a másnaposságot megelőző probiotikumos termék fogyasztásakor elmarad az alkohol euforizáló, szorongásoldó, könnyed érzést adó hatása is. Vagyis iszik-iszik az illető, de nem fog ellazulni, viszont másnapos sem lesz.

Sós-cukros rehidráló oldatok

A bélből a vérbe felszívódott alkohol a koncentrációtól és az egyéni alkoholtolerációtól függően váltja ki a másnaposság erős vagy gyengébb tüneteit. A németek sós-cukros rehidráló oldatokat használnak másnaposság ellen, amiket a hányással járó panaszoknál a betegek fogyasztanak a kiszáradás megelőzésére.

Az elsősorban nátrium- és kálium-kloridot, nátrium-citrátot és glükózt tartalmazó porokból készülő oldatok a víz- és a sóháztartás rendezéséhez járulnak hozzá. Mindez nem hiábavaló, hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban múljon a rosszullét. Ismert, hogy a másnaposság tünetei (fejfájás, szédülés, fáradtság stb.) az alkohol okozta „kiszáradással”, vagyis dehidrációval is magyarázhatók.

(Borítókép:  Mark Makela / Getty Images)

Rovatok