Index Vakbarát Hírportál

A dehidratáltság korai öregedéshez és fiatalabb kori halálozáshoz vezethet

2023. január 3., kedd 13:22

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek új, 25 év alatt végzett tanulmánya szerint azok a felnőttek, akik nem eléggé hidratáltak, gyorsabban öregedhetnek, nagyobb a krónikus betegségek kockázata, és nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalabban, mint azok, akik jól hidratáltak maradnak.

A hétfőn közzétett eredmények több mint 11 000 amerikai felnőtt 25 éven át gyűjtött adatain alapulnak. A résztvevők 45 és 66 éves koruk között vettek részt az első orvosi vizsgálaton, majd 70 és 90 éves koruk között visszatértek az utóvizsgálatokra.

A kutatók a résztvevők vérének nátriumszintjét vizsgálták a hidratáltság helyettesítőjeként, mivel a magasabb koncentráció annak a jele, hogy valószínűleg nem fogyasztottak elég folyadékot. A kutatók azt találták, hogy a magas vérnátriumszintű résztvevők gyorsabban öregedtek, mint az alacsonyabb szintekkel rendelkezők, ami az öregedéssel összefüggő egészségügyi markerekben, például a magas vérnyomásban, a koleszterinszintben és a vércukorszintben is megmutatkozott – írja az NBC News.

A következetes folyadékbevitel lassíthatja a fizikai öregedést

A vizsgálatban részt vevők vérnátrium-koncentrációja a normál tartományon belülinek minősült: literenként 135 és 146 millimól között. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy azoknál, akiknek a vérében a normál tartomány felső határán – literenként 144 millimól felett – volt a vérnátriumszintje, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatkoztak a fizikai öregedés jelei, mint ami a korukhoz képest elvárható lenne, mint az alacsonyabb vérnátriumszintűeknél. Náluk a korai halálozás kockázata is nagyjából 20 százalékkal magasabb volt.

A tanulmány szerint még a literenként 142 millimól feletti vérnátriumszintű embereknél is megnőtt a kockázata bizonyos krónikus betegségek – köztük a szívelégtelenség, a stroke, a krónikus tüdőbetegség, a cukorbetegség és a demencia – kialakulásának.

A korábbi kutatások hasonlóan megállapították, hogy a magasabb vérnátriumszint a szívelégtelenség kockázati tényezője lehet.

Mint ahogy a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás is az egészséges életmód részének tekinthető, az új bizonyítékok arra utalnak, hogy ha ezekhez az egészséges életmódbeli döntésekhez hozzáadjuk a következetes, jó folyadékbevitelt, az még inkább lelassíthatja az öregedési folyamatot.

Arra figyelmeztettek, hogy a folyadékbevitelen kívül számos más tényező is befolyásolhatja a vér nátriumszintjét, például a magas vérnyomás miatt szedett vízhajtók, más néven víztabletták. Néhány neurológiai problémával vagy más fogyatékossággal élő embernek szintén lehet az átlagosnál magasabb a vérnátriumszintje.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok