Index Vakbarát Hírportál

Cukorbetegség elleni gyógyszer lehet a kulcs az elhízás ellen

2022. június 6., hétfő 14:24

Korszakalkotó megoldást nyújthat az új cukorbetegség elleni gyógyszer az elhízás elleni küzdelemben. Egy kísérletből kiderült, hogy a tirzepatid szedésével az önkéntesek 57 százaléka testsúlyának akár húsz százalékát is elveszítette, és hetente három kilogrammot fogyott a heti egyszeri gyógyszerszedéssel.

Az új tanulmány szerint a cukorbetegség elleni tirzepatid gyógyszer segíthet az elhízott embereknek leadni  testsúlyuk egyötödét. A 72 hetes vizsgálat során a heti egyszeri tirzepatidbeadás mellett diétát és testmozgást folytató résztvevők átlagosan három kilogrammot fogytak.

A gyógyszer úgy működik, hogy olyan hormonokat utánoz a szervezetben, amelyek segítik az embereket abban, hogy étkezés után jóllakottnak és elégedettnek érezzék magukat, és amelyek szintje az elhízott betegeknél gyakran alacsony.

Egy nemzetközi kutatócsoport 2500 túlsúlyos és nem túlsúlyos, de elhízott embert osztott négy csoportba. Háromféle mennyiségű tirzepatidot kaptak 5, 10 és15 milligrammos adagokban, vagy placebót.

A legnagyobb dózist kapó csoport a vizsgálat végére testsúlyának húsz százalékát veszítette el.

A szakértők szerint a legtöbb elhízott embernek 15-20 százalék közötti súlycsökkenésre van szüksége ahhoz, hogy a fogyás jelentős egészségügyi előnyökkel járjon.

Nem csodaszer, diétával együtt működik

Ania Jastreboff, a Yale Egyetem munkatársa, a kutatás vezető szerzője elmondta:

Az elhízást úgy kellene kezelnünk, mint bármely krónikus betegséget – olyan hatékony és biztonságos módszerekkel, amelyek a betegség mögöttes mechanizmusait célozzák –, és az eredmények aláhúzzák, hogy a tirzepatid éppen ezt teszi.

Tom Sanders professzor, a londoni King’s College táplálkozási és dietetikai szakértője szerint azonban a mellékhatások miatt is vannak aggályok. A tirzepatidot szedők egyharmada szenvedett mellékhatásoktól, például hányástól és hasmenéstől, és nem világos, hogy az emberek súlya visszaszökik-e, ha abbahagyják a szedését.

Ez a gyógyszercsoport csak akkor működik, ha a résztvevők betartják a gyógyszerrel együtt előírt csökkentett kalóriatartalmú diétát, tehát nem csodaszer.

A tirzepatidot az amerikai Lilly gyógyszergyártó cég gyártja, és a hírek szerint 974 dollárba (352 720 forintba) kerül egy négyhetes kúra.

Más cukorbetegség elleni gyógyszerekkel, például metforminnal együtt adva a természetben előforduló, az emésztésben szerepet játszó hormonok utánzásával működnek, és segítenek azoknak a betegeknek, akik úgy találják, hogy diétával és testmozgással önmagukban nem tudnak fogyni.

Étvágycsökkentő hatása van

A gyógyszerek jeleket küldenek az agyba, segítve az étvágy megfékezését, serkentik a szervezetet a vérben lévő glükóz felhasználására, és csökkentik az ételekből emésztett és felszívódó cukor mennyiségét.

Jelenleg két fogyókúrás gyógyszer áll rendelkezésre, az orlistat és a liraglutid. Az orlistat úgy működik, hogy megakadályozza a zsír felszívódását az emésztés során, míg a liraglutid úgy, hogy a szervezetet teltségérzettel csapja be. Mindkét gyógyszert általában csak akkor írják fel, ha valaki már jelentős erőfeszítéseket tett a fogyás érdekében diéta és testmozgás révén, de nem járt sikerrel.

A legelhízottabb országok és Magyarország

Az elhízás Nagy-Britannia egyik legnagyobb egészségügyi problémája, a legfrissebb adatok szerint 2019-ben a felnőttek 64 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott. A Cancer Research UK múlt hónapban közzétett elemzése a Daily Mail szerint azt jósolta, hogy 2040-re több mint

42 millió felnőtt lesz túlsúlyos az Egyesült Királyságban, ami az ország mintegy 71 százalékát jelenti.

Az Egyesült Államokban a felnőttek 73,6 százalékát tekintik túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

Magyarországon minden negyedik ember elhízottnak számít. A koronavírus-járvány alatt a túlsúlyosak testsúlya legalább három kilóval nőtt, így sokan közülük átléptek a már betegségként jegyzett, elhízott kategóriába.

A túlsúlyosság vagy elhízás köztudottan növeli a rák legalább 13 különböző típusának kockázatát, és más veszélyes egészségügyi állapotokat, például magas vérnyomást és 2-es típusú cukorbetegséget is okoz.

Rovatok