1 Index - Tudomány - Pilóta nélküli űrhajó repíti a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénységét

Index Vakbarát Hírportál

Pilóta nélküli űrhajó repíti a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénységét

2023. január 11., szerda 13:39

Egy pilóta nélküli Szojuz MSz–23-as űrhajót küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) február 20-án, hogy visszahozza a Földre az ISS-en tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajóst – jelentette be Moszkvában Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője.

Jurij Boriszov elmondta, az illetékes orosz állami bizottság azt a döntést hozta, hogy az űrállomás legénységét egy teherszállító űrhajóval hozzák vissza a Földre. A Szojuz MSz–23-as előzőleg rakományt visz az űrállomásra.

Az űrhajó felbocsátását eredetileg március 16-ra tervezték, három új űrhajóssal, az orosz Oleg Kononyenkóval, Nyikolaj Csubbal és az amerikai Loral O’Harával a fedélzetén.

Az időközben az ISS-en bekövetkezett kisebb rendellenesség miatt azonban úgy módosították a tervet, hogy csak egy űrhajóssal vagy ember nélkül küldik fel az űrhajót az űrállomásra. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek.

Az ISS-re tavaly szeptemberben érkezett a Szojuz MSz–22-es űrhajóval két orosz kozmonauta, Dmitrij Petyelin és Szergej Prokopjev egy amerikai asztronauta, Frank Rubio társaságában.

December 15-én, egy rutinjellegű űrséta előkészítése közben hűtőfolyadék-szivárgást észleltek. Az űrhajósok nincsenek veszélyben, de az űrsétát lefújták. Az eddigi vizsgálatok szerint egy mikrometeorit vagy űrszemét miatt keletkezhetett sérülés a külső hűtőradiátoron.

Az ISS 1998 óta működik, a Földtől 400 kilométeres távolságra. A fedélzetén dolgozó űrhajósok tudományos kísérleteket és kutatásokat végeznek, amelyek elősegítik a későbbi űrmissziók sikerét.

Rovatok