Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűen fellobbantható a szerelem szikrája

2023. január 26., csütörtök 06:09

A Missouri State University pszichológusai egyszerű kísérletben rájöttek, hogyan éleszthető újra könnyen és gyorsan a szenvedély. A Journal of Psychophysiology folyóiratban megjelent tanulmányban 25 házas emberrel készítettek vizsgálatot, akik több mint 10 éve ismerték egymást.

A többéves párkapcsolatban élők tudják, milyen nehéz fenntartani a kezdeti szenvedélyt és szikrát, legyőzni a rutint és a mindennapok szürkeségét. Ki viszi ki a szemetet, ki megy boltba, ki hozza el a gyereket – vagyis „ki viszi át a szerelmet” az éveken, ha ilyen romboló mondatok gyengítik a legharmonikusabb kapcsolatokat is? De nem kell, hogy átengedjük nekik az irányítást és hagyjuk tönkremenni az egykor tökéletesnek indult szerelmet. 

Megcsalás ellen fényképpel

Szomorú globális statisztika, hogy a házasságok már csaknem fele válással végződik, ennek oka az elhidegülés, az unalom, vagy egy harmadik fél színre lépése – ez utóbbi következhet az első kettőből is. De a kezdeti szikra nem tűnik el örökre, és a tudomány mai állása szerint újjáéleszthető. A Journal of Psychophysiology folyóiratban megjelent tanulmányban 25 házas emberrel készítettek vizsgálatot, akik átlagosan 11,9 éve ismerték partnerüket. A résztvevők maguk számoltak be házasságuk minőségéről, a meglévő vagy már elveszett rajongásról, a kötődés erősségéről.

A kísérletben 25 fényképből álló sorozatot mutattak nekik a számítógépen, minden kép egy másodpercre villant fel a képernyőn. A kellemes és semleges fotók között megbújtak a partner fényképei is, de mielőtt ez felvillant volna, egy utasítást olvashattak, ami az érzelmeiket próbálta befolyásolni, például

Gondolj a házastársad egy jó tulajdonságára!

Idézd fel egy kedves tettét!

A semleges képek előtt objektív, leíró feliratot láthattak:

Ez az ember megvalósítja sárkányrepülős álmát

vagy

A bácsi a 100. születésnapját ünnepli.

Eközben a résztvevők érzelmi izgatottságának jelzőjét, az elektromos agyi aktivitás feszültségét EEG-vel rögzítették. Ezekkel az adatokkal könnyen kiderítették, mely képek indukálnak érzelmeket a képeket nézőknél.

A legnagyobb lelkesedést a társ képe váltotta ki, a kellemes képek közepesen, a semlegesek pedig minimálisan növelték az elektromos agyi aktivitás feszültségét. Ha nem kaptak érzelmi instrukciós mondatot, akkor is a házastárs képénél rajongtak a leginkább.

Tehát lehet, hogy a szenvedélyes párkapcsolat fenntartásához elég, ha egy képünk van kedvesünkről az íróasztalunkon vagy pénztárcánkban, amelyet időről időre előveszünk, és tudatosítjuk magunkban, milyen jó döntést is hoztunk anno, mikor összekötöttük vele életünket.  

(Borítókép: Katarzyna Bialasiewicz / Getty Images)

Rovatok