Index Vakbarát Hírportál

Miért mozog napjaink legnagyobb divatkiegészítője, a szemöldökünk?

2023. január 28., szombat 10:11

A Nature Ecology & Evolution tudományos folyóirat tanulmánya szerint a szemöldök nem mindig volt mozgatható. A Homo sapiensnél a kiemelkedő homlokcsont és a szemüreg feletti redő akadályozta a mozgást, a tudósok szerint a szocializáció vezetett a szemöldök megváltozásához.

Képes csak a bal szemöldökét felhúzni, vagy csak a jobbat? Sok gyakorlással talán elsajátítható a vicces nézést előidéző technika, de a legtöbben csak egyszerre tudjuk mozgatni a szemöldököket. De egyáltalán miért mozognak? Érdemes alaposabban is megvizsgálni napjaink leghangsúlyosabb természetes divatkiegészítőjének evolúcióját, a szemünk felett húzódó szőrcsíkot. 

A tanulmány szerint a szemöldökcsont a Homo sapiensnél merev volt, és fizikai dominanciáról, agresszióról árulkodott, de az evolúció során homlokunk elkeskenyedett és laposabbá vált. Így a szemöldök játéktere is megnőtt, és képessé vált az árnyalt és összetett érzelmek szélesebb skáláját kifejezni.

Paul O'Higgins anatómiaprofesszor és a tanulmány vezető szerzője azt mondja,

az arcizmok egyre rugalmasabbá váltak, ez tette lehetővé a szemöldök intenzívebb mozgatását, amivel finomabb érzelmek kifejezése is lehetségessé vált.

A kutatók egy Heidelbergi ember (a Neander-völgyi és fajunk utolsó közös őse) koponyájának 3D-s modelljét hozták létre, hogy megértsék, miért volt őseinknél ilyen kiemelkedő a szemöldökcsont. De nem találtak sem anatómiai, sem fiziológiai magyarázatot. Úgyhogy csak szociális tényezők indokolhatták a változást.

a társadalom tagolódásával az arcunk átalakult és fejlődött, hogy jobban tudjunk kommunikálni.

A tanulmány szerzői azonban hangsúlyozzák, következtetéseik csak hipotetikusak

Kis trendadalék

A (mozgó) szemöldök ma fontosabb divatkellék, mint valaha. Reneszánsza a 2010-es években kezdődött, mikor Cara Delevingne, Kylie Jenner és a Kardashian nővérek berobbantak természetes, dús szemöldökükkel. Ők lettek a tinik és a divatguruk ideáljai, és ma már vannak szemöldökszakértők, -formázók, -ápolók, -dúsítók, létezik szemöldök-átültetés és -tetoválás. A YouTube-on több mint 500 000 oktatóanyag található a szemöldök formázásáról. Jard Bailey, a Benefit Cosmetics globális szemöldökszakértője írta le, hogy a Közel-Keleten a drámai, Koreában az egyenes, Amerikában a puha vonalvezetésű szemöldök a divat. 

De a szemöldök nem csupán divatos részlet, a mai szelfikultúrában többet jelent egy egyszerű szemárnyékoló vonalnál, a hatalmat, a státuszt szimbolizálja azért is, mert akinek kifogástalan, annak van ideje, anyagi lehetősége ápolni és tökéletessé formáztatni.

Ma már azok is odafigyelnek a szemöldökükre, akik általában nem követik a divatot, mert a műszempilla és az ajakfeltöltés nem mindenkinek való, de a szemöldökformázással a legtöbb nő szívesen megbarátkozik. Aki mégsem, az mozgathatja fel-le, mert őseinktől eltérően ma már erre is képesek vagyunk.

(Borítókép: Cara Delevingne 2022. május 24-én. Fotó: Marc Piasecki / Getty Images)

Rovatok