Index Vakbarát Hírportál

A szerelem egy szuperpozitív neurológiai rendellenesség

2023. január 29., vasárnap 16:27

Dr. Francesco Bianchi-Demicheli, a Genfi Egyetemi Kórház pszichiátere Stéphanie Ortigue-gal, a New York-i Syracuse Egyetem kutatójával együttműködve vizsgálta, mit vált ki a szerelem az agyban. Sikerült leleplezniük, hogy működik az agy a szerelem állapotában.

Dr. Francesco Bianchi-Demicheli, a Genfi Egyetemi Kórház pszichiátere azt mondja, a szerelem több mint egyszerű érzelem (például az öröm, a szomorúság vagy a megvetés), „magasabb funkció”. Stéphanie Ortigue-gal, a New York-i Syracuse Egyetem kutatójával együttműködve sikerült leleplezniük a szerelem neuroképét, vagyis az agy reakcióit az érzelem közben.

A szerelem tudománya

A szerelem a tudományos vizsgálatok szerint sokkal komplexebb, mint az egyéb érzelmek. Amikor ugyanis az érzés felbukkan, az egész agy izgatottá válik. Az érzelmi területek felébrednek, de ehhez kapcsolódóan az agy legfejlettebb régiói is aktivizálódnak, a legösszetettebb agyi folyamatokkal.

A szerelem tehát nem csupán érzelem, sokkal több annál. A tanulmány elvégzéséhez Dr. Bianchi-Demicheli és kollégája harminchat, átlagosan 20 éves szerelmes nő agyát tanulmányozta a Hatfield & Spracher szenvedélyskála alapján. Ez a mérés különböző kritériumok szerint képes kategorizálni, hogy valaki szenvedélyes szerelemben vagy már lecsillapodott társszerelemben él. Ez utóbbiban a kötődés, a bizalmi kötelék és a barátság dominál inkább, mint a szenvedély.

Ahogy Bianchi-Demicheli beszámol róla,

ezután véletlenszerűen küldtünk a szeretett személlyel kapcsolatos ingereket. Ezeken az ingereken keresztül láthattuk az agy bizonyos területeinek aktiválódását. Megpróbáltuk ugyanezt a kísérletet elvégezni a szeretett személyhez kapcsolódó szavakkal, és az eredmény ugyanaz volt.

Nagyon gyors stimulációnál is, még ha a személy nem is érzékelte tisztán a képeket, az agya kétoldalúan reagált. A kutatók az agykérgi aktiválás mérésével mutatták ki, hogy összesen egy tucat agyterület kezd intenzív működésbe a szenvedély hatására.

 A szerelem egy elosztott hálózat az agyban, és dinamikus jelenség.

Az érzelem mozgásba hozza a kognitív rendszert (az összetett nyelvi funkciók és a számolás területeit is), a motivációval és jutalmazással kapcsolatos régiókat, a figyelemközpontot, az énre irányuló agyterületeket és az egyén szocializációs képességében részt vevő régiókat.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a szerelem hatására kikapcsolódnak a félelemmel vagy az agresszióval kapcsolatos területek.

A szerelem egy nagyon összetett érzelem, amiben megjelennek az agy fiziológiai, pszichés érzetei, a személyes tapasztalatok, kulturális fogalmak és az emlékezetben gyökerező élmények is.

Vagyis mindenki azonnal essen szerelembe, hiszen az agyra szuper hatással van az érzés, és nem mellesleg okosabbak és szebbek is leszünk tőle.

(Borítókép: Michele Lapini / Getty Images Hungary)

Rovatok