Index Vakbarát Hírportál

Meglepően masszív, 13 milliárd éves galaxisokat észlelt a James Webb teleszkóp

2023. február 23., csütörtök 09:29

A felfedezés új távlatokat nyit a galaxisok kutatásában. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a galaxisok eleinte apró felhők voltak, és csak később fejlődtek nagyobbá és nehezebbé. A szakértők annyira meglepődtek az eredményen, hogy eleinte azt hitték, rosszul elemezték az adatokat.

A James Webb űrobszervatórium hat olyan hatalmas, feltehetőleg galaxist fedezett fel, amelyek 500 és 700 millió évvel az univerzumot létrehozó ősrobbanás után léteztek – közölte a CNN.

A tudósok úgy vélik, a világegyetem körülbelül 13,7 milliárd éves.

A felfedezés teljesen szembemegy a korábbi elméletekkel, ugyanis a felfedezett galaxisok sokkal masszívabbak, mint amit a kutatók korábban feltételeztek, mondta el Joel Leja, a tanulmány társszerzője, a Penn State University csillagászati és asztrofizikai tanszékének adjunktusa közleményében

Az eddig fennálló elmélet szerint ugyanis a galaxisok csillagokból és porból álló kis felhőként kezdődtek, amelyek idővel növekedtek.

Arra számítottunk, hogy az idő ezen szakaszában csak apró, fiatal, bébigalaxisokat találunk, azonban a miénkhez hasonló, érett galaxisokat fedeztünk fel 

– közölte a kutató.

A Webb teleszkóp az emberi szem számára láthatatlan infravörös fényben figyeli az univerzumot, és képes az ősi csillagok és galaxisok halvány fényének észlelésére.

A távoli univerzumba belenézve az obszervatórium lényegében visszatekinthet az időben, egészen 13,5 milliárd évvel ezelőttig.

Joel Leja kiemelte, reális esély van arra is, hogy néhány objektumról kiderül, hogy elhomályosult szupermasszív fekete lyukak, és nem galaxisok.

„Ettől függetlenül az általunk felfedezett tömeg nagysága azt jelenti, hogy az univerzumunk ezen időszakában a csillagok tömege akár százszor nagyobb, mint azt korábban gondoltuk“ – tette hozzá a kutató.

Rovatok