Index Vakbarát Hírportál

Az őszülés visszafordítható

2023. február 25., szombat 19:00

Dr. Vanita Rattan hajszakértő és a SkincarebyDrV vezérigazgatója elmondta, hogy az őszülés az öregedés normális kísérője, és a melanin nevű pigment hiánya váltja ki. Ha nem genetikai okok állnak mögötte, egy kis odafigyeléssel akár meg is állíthatjuk a folyamatot.

Ahogy idősödünk, csökken a melanin termelődése, ezért keletkeznek az ősz hajszálak. De az őszülésben a genetikán kívül más tényezők is szerepet játszhatnak. Ilyenek például a stressz vagy a dohányzás. Stresszes állapotban a szervezet noradrenalint szabadít fel a szimpatikus idegrendszerben. Ez a vegyület áthalad a testen, a szőrtüszőkön is, és hathat a melanint termelő sejtekre.

Káros szokások

A dohányzás is hatással lehet az őszülésre, mert szűkíti az ereket, csökkenti a szőrtüszők véráramlását, ami idő előtti őszülést okozhat. Mivel kompenzálhatjuk ezek rossz hatását? Vitaminokkal: a B3-, B12-vitamin, a folsav és a biotin mind fontosak a haj erőssége és színe szempontjából. De hiányuk okozhat idő előtti őszülést.

Bizonyos betegségek is előidézhetik a haj fehéredését, ilyen például a vitiligo, a pigmenthiányos állapot. 

Az őszülésre hatással lehet a kollagén hiánya, mert ez az a fő építőelem, ami a csontokat, a bőrt, a hajat, az izmokat, az inakat és az ínszalagokat alkotja. És a kollagénvesztés már a 21. életévtől megkezdődik, a kollagén csökkenésével apad az új fehérjék és vegyületek termelődése, amik biztosítják a haj egészségét.

Míg Dr. Rattan szerint a genetikai őszülést nem lehet megfordítani, a külső tényezők miatti hajbeszürkülés esetén vannak eszközeink a folyamat megállítására. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a stressz csökkentése és a megfelelő hajápolási rutin követése mind olyan lépések, amelyekkel helyreállíthatjuk hajszínünket, és lassíthatjuk az idő előtti öregedést. A kutató szerint a jövőben az őssejt-transzplantáció is segíthet azokon, akik nem tudják elfogadni fehérülő tincseiket.

Addig se húzzuk ki első ősz hajszálainkat, mert megsérthetjük a szőrtüszőt. Inkább vágjuk le, ami zavar, vagy festessük be. A korai őszülés ellen azonban a legjobb megoldás még mindig az öregedési folyamat lelassítása, vagyis több vitamin, kevesebb stressz, leszokás a dohányzásról.

(Borítókép: Wavebreakmedia / Getty Images)

Rovatok