Index Vakbarát Hírportál

Ha az exünkre gondolunk, az is javítja az aktuális kapcsolatot

2023. február 25., szombat 11:51

A Quebeci Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint azok a (házas)párok, akik a többesszámot használják az egyes helyett, boldogabbak együtt.

A kutatók elmondása szerint a „mi” kifejezés közös identitást fejez ki, nem pedig az én különálló vagy individualista felfogását egy romantikus kapcsolatban. A többes szám visszatükrözi a partnerek egymásra gyakorolt befolyását, és az összetartozás érzését.

A pszichológusok a „beszél” ige többes számú használatát, a „beszélünket” vizsgálták azoknál a házaspároknál, akiknél van egy közös stressz tényező, a kisgyerek. A Personal Relationships című folyóiratban megjelenő tanulmányban  77 házaspárt vizsgáltak, akiknek mind hét éven aluli gyermekük volt. A pároknak el kellett mondaniuk hét percben, mi a legnehezebb a kisgyerekek nevelésében, és ez hogyan befolyásolja a párkapcsolatukat.

A vizsgálatok a névmásokra fókuszáltak, többes vagy egyes számban hangzottak-e el. Az eredmények szerint azok a párok, akik többet használták a többes szám első személyű igéket, elégedettebbek voltak a házasságukkal. A kutatók szerint

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kognitív kölcsönös függőség megóvhat a házastársi elégedettség csökkenésétől

A tanulmány nem sokkal azután készült, hogy egy vizsgálat feltárta, az exünkre való gondolás javítja az aktuális kapcsolatot. A Kansasi Egyetem pszichológusai által vezetett kísérlet arra kért önkénteseket, hogy nosztalgiázzanak korábbi partnerükre gondolva. Akik képesek voltak erre, boldogabbnak ítélték jelenlegi kapcsolatukat, és jobban is ragaszkodtak hozzá.

Ennek okát vizsgálva a kutatók megkérdezték a résztvevőket, mit gondolnak, mennyit mozdultak előre korábbi kapcsolatuk óta. Azok, akiknél a boldogság, a kapcsolati elégedettség nőtt, úgy érezték, hogy fejlődtek a korábbi románcukhoz képest és jobban megbecsülték jelenlegi partnerüket is.

(Borítókép: Jakub Porzyck / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok